Limba romana este predata in universitati din 38 de tari, Ministerul Educatiei si Cercetarii anuntand, zilele trecute, ca intentioneaza sa organizeze concurs pentru ocuparea a inca doua posturi de lectori pentru Slovenia si Portugalia.

Potrivit informatiilor oferite de Institutul Limbii Romane, in prezent, 30 de lectori predau limba romana la diferite universitati din strainatate, atat in Europa, dar si in Statele Unite ale Americii si Asia. In viitorul apropiat, se urmareste dezvoltarea mai multor programe de colaborare cu universitatile in care se studiaza limba romana.

Statisticile spun ca limba romana este predata in universitati din 38 de tari, printre care Argentina, Brazilia, Danemarca, Grecia, India, Japonia, Mexic, Turcia sau Vietnam. In multe dintre institutiile de invatamant superior, predarea este asigurata de profesori ai tarilor respective.

Cele mai multe universitatile in care limba romana este obiect de studiu sunt in Italia -13, urmata de Franta - 12, Germania - 8 si Spania - 6. Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Institutul Limbii Romane, organizeaza concurs pentru ocuparea unui post de lector de limba romana la Universitatea din Ljubljana, Slovenia si respectiv la Universitatea din Lisabona, Portugalia, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei. Cursurile de limba romana vor fi sustinute incepand cu semestrul II al anului universitar 2006-2007.

Candidatii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Acestia trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul stabil in Romania, sa fie absolventi ai facultatii de limba si literatura romana, sa fie doctori, doctoranzi sau absolventi de studii aprofundate etc. Persoanele interesate pot depune personal sau pot trimite prin posta la sediul Institutului Limbii Romane, pana la data de 30 octombrie a.c., un dosar plic avand urmatoarele documente: cerere de inscriere la concurs cu precizarea postului pentru care candideaza, fotocopie dupa diploma de absolvire a facultatii, curriculum vitae in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala, lista de lucrari publicate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.