Potrivit unui studiu ISTAT (Institutului National de Statistica din Italia) romanii din Italia se situeaza intre cele trei nationalitati cu cea mai rapida crestere pe teritoriu, in comparatie cu anii trecuti.

Studiul arata ca, din 2004 Romania ramane este pe locul al treilea ca prezenta rezidentiala in Italia, dupa Albania si Maroc, si cu mult inaintea unor tari precum China, Filipine si Tunisia.

Zona Italiei preferata de romani este Lazio, regiunea capitalei, unde romanii reprezinta 23,8 % din totalul strainilor cu resedinta. Urmeaza in topul preferintelor regiunile nordice Piemonte si Veneto. Majoritatea romanilor, spre deosebire de alte categorii de imigranti, nu locuiesc in marile orase, ci in localitatile periferice. Doar 33,6% au casa in orasele importante. Restul de 66,4% sunt constransi sa aleaga micile orasele.

Cauza fenomenului o reprezinta atat costul in continua crestere al locuintelor in principalele orase, cat si costul inchirieri unei case, sau doar al unei camere. O crestere proportionala cu prezenta romanilor adulti este si a numarului nou-nascutilor romani din Italia. Astfel, un nou nascut din 4 in regiunea Romei, si unul din 5 la Milano sunt romani. Numarul mare de nasteri in randul romanilor compenseaza raportul negativ nasteri-decese, fenomen alarmant in Italia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.