Proiectul legii invatamantului superior prevede reducerea numarului de functii universitare de la cinci la trei, prin desfiintarea celor de lector si preparator, dar aceasta actiune va fi realizata in timp, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Mihail Hardau, ministrul educatiei si cercetarii.

Potrivit proiectului, functiile didactice din institutiile de invatamant superior sunt: asistent universitar, conferentiar universitar, profesor universitar. In cercetare, functiile didactice de cercetare din invatamantul superior sunt: asistent de cercetare, cercetator stiintific gradul I si cercetator stiintific gradul II.

In prezent, in invatamant exista 6.694 de posturi de lector ocupate si 8.011 vacante. De asemenea, exista 2.467 de posturi de preparator ocupate si 1.179 libere.

Renuntarea la functiile de preparator si lector se va face in timp, cei aflati in aceste posturi avand posibilitatea sa se inscrie la concursurile organizate pentru functii superioare, respectiv asistent si conferentiar, a explicat Hardau. Totodata, profesorii universitari, pensionati pentru munca depusa si limita de varsta, pot continua, potrivit legii, unele activitati didactice si stiintifice, cum sunt cele de profesori universitari emeriti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.