Superba personalitate, solara ca expresie artistica, iradianta ca mesaj si generozitate, Horia Andreescu urca acum catre anii maturitatii, cu acest corolar al implinirii celor sase decenii de viata. Printre maestrii artei dirijorale romanesti, pe care am avut bucuria sa ii urmez ca admirator si cronicar, Horia Andreescu este, fara indoiala, cel care mi-a oferit cele mai temeinice motive de satisfactie.

La suita prezentelor sale ca sef de orchestra, unde m-am aflat martor, s-a adaugat, intr-un moment al ultimului deceniu, perioada colaborarii in vederea implinirii unei componente superioare de stiinta a vocatiei, altfel spus, perioada doctoranturii finalizate cu decernarea celui mai important titlu universitar, cel de Doctor in muzica, pe care Horia Andreescu l-a obtinut intr-o Teza ce vorbea despre coordonatele artei sale. Profesor al clasei de dirijat orchestra la Universitatea Nationala de Muzica, formator de tinere cariere, Horia Andreescu si-a desavarsit an de an propria chemare. Relatia sa cu oamenii este complexa, pe de o parte in lucrul cu orchestrele ce s-au aflat sub conducerea sa, pe de alta parte in emanatia de idei si sentimente pe care interpretarile realizate iradiaza asupra celor ce il asculta in concerte.

Ascensiunea sa catre perfectiune a urmat drumul greu dar plin de satisfactii al reusitelor personale in cunoasterea complexa a actului interpretativ. Fara prejudecata epocilor sau stilurilor preferentiale, artistul a devenit un atent analist al mesajului componistic talmacit, de la Baroc la Contemporan. Dirijor sef al formatiilor muzicale din Radiodifuziunea Romana, dirijor colaborator permanent al Filarmonicii "George Enescu" si tuturor filarmonicilor din tara, fondator al orchestrei de camera "Virtuozii din Bucuresti" (cel mai recent concert la Biserica Neagra din Brasov, cu cateva zile in urma, in 15 octombrie), artistul a fost onorat cu premii si distinctii importante acasa si peste hotare.

In cariera sa dirijorala, traseele concertistice acopera intregul continent (Germania, Austria, Anglia, Spania, Ungaria, Olanda, Danemarca si altele), turneele realizate cu orchestrele Radio marcand de asemenea fastuoase itinerarii, la care se adauga participari la importante festivaluri muzicale internationale. Fireste, pe asemenea coordonate, Horia Andreescu a intalnit numerosi interpreti de mare importanta, iar unele semnificative orientari repertoriale au fost captate de memoria inregistrarilor.

Este impresionanta si rar consemnata cuprinderea atator opere muzicale cu interpretari ce sunt semnate Horia Andreescu - 10.000 minute pastrate in Kardexul Radiodifuziunii Romane, imprimari semnificative la Radio Berlin, Köln, Viena, carora li se alatura 65 de LP-uri si CD-uri (printre care 16 au fost facute cu orchestrele Radio Berlin, Köln, Leipzig, Filarmonica din Drezda, Orchestra de Camera a Olandei, Collegium Musicum Copenhaga etc.). Un titlu de onorare este fireste si integrala discografica cu lucrarile lui George Enescu, o mare parte realizate la pupitrul orchestrei Nationale Radio pentru casa "Olympia" din Londra.

In preajma aniversarii sale, maestrul si-a dorit ca semnul distinctiv al reprezentat de intrarea intr-o perioada a implinirii idealurilor de artist sa fie marcat de catre prezentarea Simfoniei a IX-a de Beethoven impreuna cu corul si Orchestra Filarmonicii bucurestene. "Oda bucuriei" poate fi o astfel de clipa a cuprinderii simbolice a tot ce inseamna iubire pentru muzica si oameni de catre cel despre care Sergiu Celibidache marturisea: "Horia Andreescu indreptateste cele mai indraznete sperante la care cu totii avem dreptul…".