Initiativa ministrului culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, de a cere oamenilor de cultura care au colaborat cu fostul regim comunist "sa faca un pas inapoi" a fost intampinata, atat de breasla muzicienilor, cat si de cea a actorilor, cu reactii dintre cele mai diverse. Dupa ce vineri, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), in loc sa faca publica lista compozitorilor care au dedicat versuri "de slava" Ceausestilor - asa cum toata lumea se astepta - UCMR s-a limitat in a scoate de la naftalina si sterge de praf cateva discuri cu "Omagii" pe care le-a aratat presei. Asadar, gestul ministrului Iorgulescu a starnit in randurile unor actori de marca ai Romaniei, intervievati de redactia noastra, comentarii dintre cele mai diferite, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

'Nea’ Marin numai a comunist nu arata!>>

Stefan Iordache: "Depinde de modul in care se face selectia, pentru ca acest lucru trebuie facut cu o foarte mare atentie. Sunt, intr-adevar, si actori care au recitat versuri pro Ceausescu, dar care au si o intreaga opera in spate, si aici nu trebuie sa se greseasca, nu trebuie sa se faca uitat acest aspect. Sunt foarte mari actori... Ce ar fi facut daca ar fi trait Silviu Stanculescu, Gheorghe Cozorici, George Constantin sau Amza Pellea?!... Au jucat si roluri de secretari de partid, dar si roluri extraordinare. Sa nu uitam ca George Constantin l-a interpretat magistral pe Regele Lear, Amza pe nea’ Marin... si nea’ Marin numai a comunist nu arata. Deci, nu trebuie bagati toti intr-o oala".

'Prea mult caz in jurul acestui subiect!>>

Gheorghe Dinica: "Asta-i treaba minis-
trului, asta zice el, stie el ceva... Eu n-am avut nici un fel de participare la chestia asta, nu mi-au placut versurile patriotice. Totusi, parerea mea este ca se exagereaza, se greseste, pentru ca multi actori foarte buni i-au recitat ode lui Ceausescu pentru ca au fost obligati. Se face prea mult caz in jurul acestui subiect".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.