"Cotidianul" a intrat in posesia listei imobilelor cu risc seismic de gradul I, II si III. Acestea includ aproape 100 de blocuri construite in anii '60-'70

Situatie cutremuratoare in Capitala. Zeci de blocuri construite in jurul anilor '60 au obtinut, in urma expertizelor seismice, gradul de risc II sau chiar I. Ele se adauga la cele citeva sute de cladiri acu bulina", construite inainte de al Doilea Razboi Mondial. Insa daca situatia acestora din urma era de notorietate, starea blocurilor comuniste iese la iveala abia acum, cind municipalitatea a inceput sa centralizeze listele.

Cartiere intregi sint vulnerabile la cutremur. E vorba despre blocuri cu 8-10 etaje de pe Soseaua Stefan cel Mare, Colentina-Masina de Piine, Calea Grivitei sau cele de linga Sala Palatului. Toate construite in anii '60. Cel mai nou bloc cu risc seismic de gradul I este din 1963. Pe Soseaua Stefan cel Mare.

Cel mai nou bloc cu risc seismic de gradul II este din 1977 si are 17 etaje. Linga Cora, Pantelimon. In total, se string aproape 100 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de locuinte.

Rangul bulinelor

Daca miine ar avea loc un cutremur de 7 grade, toate cladirile cu risc seismic de gradul I (bulina rosie) s-ar putea prabusi, iar centrul istoric al orasului ar fi practic ras. aCladirile cu risc seismic ridicat, adica cele cu bulina, reprezinta pericol public", conform normelor de expertizare seismica a cladirilor ale Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.