Oriana Fallaci, o cunoscuta realizatoare de interviuri cu nume mari universale din a doua jumatate a secolului XX, credea ca tot ceea ce conteaza intr-un dialog “nu sunt intrebarile, ci raspunsurile”.

Constantin Coroiu, prefatatorul cartii "Convorbiri in cumpana" crede ca autoarea respectiva are doar partial dreptate: in cazul in care interlocutorul ar fi mediocru, nu te poti astepta decat la raspunsuri asemenea - dar cine te obliga sa faci un interviu cu mediocri? Conteaza deci sa ai "glanda ziaristicii" (apud Marquez), adica sa stii sa-ti cauti parteneri de discutie inteligenti, care sa-ti dea replici interesante.

Alexandru Desliu, autorul cartii de fata, stie deci sa-si aleaga interlocutorii pentru a smulge de la ei "marturii relevante", fiind dublat - dupa cum bine remarca si C. Coroiu - de "intuitia psihologului". Asadar, interviul nu e deloc un gen usor. Dupa o documentare in prealabil, bine pusa la punct, si avand o bogata cultura generala, talent si bun simt pentru a putea impleti convorbirea in sine, gazetarul de meserie (nascut, nu facut!) si respectiv interlocutorii sai, bine alesi, isi dau pe rand "examenul" vietii, in vederea constituirii unor portrete deosebite, care nu plictisesc in niciun moment si raman niste marturii peste timp despre cei intervievati aici - unii plecati recent dintre noi.

Dialogurile sunt reproduse in volum, in ordinea in care au aparut in ultimii ani in revista condusa de Al. Desliu, "Pro Saeculum". Sunt adunate 14 personalitati ale adevaratei elite actuale: Virgil Candea, Valeriu D. Cotea, Ion Irimescu, Gheorghe Buzatu, Zoe Dumitrescu Busulenga, Radu Carneci, Constantin Ciopraga, Irina Mavrodin, Gheorghe Istrate, Irina Petras, Dan Hatmanu, Florentin Popescu, Liviu Ioan Stoiciu, Dan Berindei. Este de remarcat ca autorul a mai realizat volume pe acest gen literar: in ceea ce le priveste pe doamnele Mavrodin si Petras, Al. Desliu publica aici fragmente din cartile sale anterioare, "Irina Mavrodin.

Convorbiri cu Alexandru Desliu" (2004) si "Miezul lucrurilor. Convorbiri cu Irina Petras" (2006). Ceilalti nu au mai beneficiat de titluri de sine statatoare, dar sunt creionati profesionist in "Convorbiri in cumpana" (Ed. Pallas, 2006), pe un spatiu gandit, destul cat ca acestia sa ramana in istoria civilizatiei romanesti. Fiecare portret este completat cu o scurta fisa biografica (autorul nu a mai avut timp ori poate nu a dorit sa semnaleze plecarea la Cer, intre timp, a sculptorului Irimescu si a criticului-cercetator, retras in ultimii ani de viata la manastire, doamna Busulenga) si fiecare intervievat este punctat simbolic printr-o fraza-motto, extrasa din ceea ce a vrut sa ne destainuie.

De exemplu, istoricul Virgil Candea crede ca si "cultura romana are valori si drepturi egale in ansamblul culturii universale"; agronomul si oenologul Valeriu Cotea mizeaza in existenta pe doi aliati: Dumnezeu si munca; poetul Radu Carneci apara "binele si frumusetea lumii", stand in "durerea si speranta timpului sau"; iar omul de litere Constantin Ciopraga crede in "disponibilitatile verbului ziditor". Sunt de urmarit efuziunile traducatoarei-poete Irina Mavrodin, ale eseistei-profesoare Irina Petras, fascinatia copilariei asupra scriitorului Gheorghe Istrate, destinul pictorului recunoscut si premiat international Dan Hatmanu, amestecul de pragmatism si romantism a lui Florentin Popescu, sau crezul unei lupte continue al omului de stiinta Dan Berindei.

Sa mai amintim ca aproape toti partenerii de discutie sunt deja "nemuritori", adica membri plini, corespondenti sau de onoare ai Academiei Romane. Mai scurtele sau mai lungile discutii cu Al. Desliu ii reprezinta chiar daca uneori revelatia este una pesimista, ca a liricului-prozator Stoiciu: "Constiinta actului de creatie s-a transformat intr-una a zadarniciei", dar poate fi si una sententios-senina a celui ce a trait si a vazut multe, timp de un secol: maestrul Irimescu, "elevul" lui Paciurea, crede ca "sculpturii trebuie sa-i dai existenta in spatiu. Asadar, Virgil Candea deschide acest volum de reprezentari biografice sui generis, iar Dan Berindei, optimistul istorice al unor viitoare proiecte, il inchide.

Totul sta sub semnul provocator al culturii dialogului - este si titlul prefetei lui Constantin Coroiu, care simte, ca si mine, ca ne putem regasi in confesiunile personajelor de mai sus. Asta si pentru ca talentul de monografist al lui Desliu si percutanta inteligenta a celor pe care ii abordeaza, sunt deopotriva consistente si neeschivante in a impune literatura marturiilor, una teoretic subiectiva. Un volum focsanean aflat sub pecetea spiritului, Convorbiri in cumpana inclina decisiv balanta catre oamenii de reala valoare ai Timpului nostru zbuciumat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.