Un spital dintr-o zona rezidentiala a Capitalei a ajuns pe mina unei casute postale din Cipru, printr-un contract in care interesului public nu i s-a dat nici o sansa. „Cineva a luat bani seriosi“, spune fostul ministru Daniela Bartos.

Intr-o excelenta zona imobiliara a Bucurestiului, pe strada Fabrica de Glucoza, se afla un pavilion care apartinea de Spitalul TBC pentru copii. In 2003, spitalul pentru copii a fost inglobat in Spitalul TBC pentru adulti "Marius Nasta". Cu un an in urma insa, imobilul din strada Fabrica de Glucoza fusese inchiriat unei firme private, Medicare Group SRL, in baza unui contract cu clauze greu de inteles.

515 dolari, chiria pentru un spital

Obiectul contractului de inchiriere este cladirea de 600 mp, plus terenul aferent, de 3.000 mp. Chiria datorata de locatar era de numai 515 dolari pe luna, pe timp de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire pe alti 15. Absolut toate clauzele din contract sint in dauna spitalului public. Astfel, chiriasul poate construi in voie pe terenul respectiv, pentru ca spitalul se obliga din start sa fie de acord cu orice anexa ridicata, iar la expirarea termenului de inchiriere, edificiul va ramine in proprietatea celui care l-a ridicat.

Chiriasul poate subinchiria spatiul respectiv, fara a consulta in prealabil proprietarul, iar daca spitalul TBC vrea sa rezilieze actul de inchiriere, o poate face doar la finalul primilor 15 ani. In caz ca nu o face, afacerea mai capata 15 ani de valabilitate. In schimb, chiriasul poate renunta oricind unilateral la contract. Eventualele litigii intre proprietar si chirias nu au sansa de a ajunge in instanta, pentru ca spitalul este de acord ca ele sa fie solutionate doar la Curtea de Arbitraj de pe linga Camera de Comert.

Daniela Bartos: "Cineva a luat bani"

Unul dintre semnatarii contractului era directorul financiar-contabil de atunci al Spitalului TBC pentru copii, Dan Musat. El este si acum de parere ca afacerea a fost una buna pentru statul roman. "Problema e foarte legala. Asta e un contract-tip. E corect ca tot ce construiesti pe terenul altuia sa ramina al tau. Avizele s-au dat de la Ministerul Sanatatii", spune Musat. Motivul inchirierii este, dupa Musat, faptul ca imobilul din Pipera nu mai era eficient pentru Spitalul TBC pentru copii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.