Cel mai controversat film al anului are tara noastra in prim-plan, fara ca noi sa stim despre asta.

"Borat, Invataturile culturale ale Americii pentru folosul semetei natiuni a Kazahstanului" e un film-eveniment. Un fel de coproductie intre al treilea Reich, Ku Klux Klan, Stalin si Mussolini, filmul este un compendiu de rasism, de homofobie si de hollywoodianism. Productia, despre care in Romania se stie prea putin, e filmata intr-un sat tiganesc din Dimbovita si contine secvente si replici care alterneaza intre abjectii de bulevard si discutii savante.

Scandal in toata regula

Isteria "Borat" a cuprins intreaga planeta, de la Washington la Tokyo, din Israel pina in Kazahstan, din si prin toate mediile - Internet, televiziune, presa scrisa, radio, SMS si gazete de perete. Epicentrul unui scandal diplomatic intre o natiune asiatica si SUA, filmul e contestat de toata lumea, inclusiv de primul regizor al sau, care si-a dat demisia la numai citeva luni dupa inceperea filmarilor, fiind implicat el insusi in controverse. Desi nu a fost lansat inca, publicul a dat deja verdictul: e cel mai incorect politic film de la legalizarea votului universal si cea mai sumbra comedie de la "Mr. Bean" incoace.

Cazaci de Dimbovita

Productia va fi lansata pe 3 noiembrie anul acesta. Personajul principal este un oarecare Borat Sagdyiev, interpretat de comicul britanic Sacha Baron Cohen, cunoscut din productiile comerciale HBO ca Da Ali G, rapperul care apare intr-un clip al Madonnei. Inspirat din lumea reala a Internetului, Borat, care interpreteaza rolul unui ziarist din Kazahstan aflat intr-o calatorie de documentare in America, e imaginat ca un personaj prin a carui minte si replici se perinda insasi istoria discriminarilor rasiste sau sexiste.

Desi tinta mistourilor lui Borat e Kazahstanul, filmarile sint facute, majoritatea lor, in Romania. Iar actorii sint impovizati din rindul unor romi care, neintelegind ce vorbeste strainul, participa benevol la un circ, pina la urma un exercitiu de discriminare. Borat mozoleste tigancile si le controleaza fara menajamente toate virtutile feminine cam ca intr-un film de difuzat dupa miezul noptii: "Uite, asta e sor’mea, Natalia, e campioana Kazahstanului la sex oral, e prostituata nationala", spune el.

Apoi, urcat intr-o Dacie veche, inhama la sa citiva puradei care-l tracteaza prin sat in risetele isterice ale asistentei. Dar, zice el, asa e viata in Kazahstan... Niciodata nu pomenste in film ca decorurile ar fi romanesti, problema lui e tara din Asia, tara lui Nazarbaiev, desi acompaniamentul muzical e asigurat de manele, iar cazacii vorbesc o romana cu accent de Dimbovita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.