Agentia Nationala de Administrare Fiscala a inceput sa emita si sa trasmita prin posta la domiciliu deciziile de impunere pentru anul 2005.

Persoanele fizice care au depus declaratii de venit pentru anul trecut si care au de platit sau de primit diferente de impozit vor primi prin posta, la domiciliu, deciziile de impunere. in schimb, deciziile pentru veniturile obtinute din chirii fara diferente de impozit vor fi publicatepe site-ul ANAF.

Diferentele de impozit vor fi restituite prin virament bancar, ca si anul trecut, daca administratiile financiare detin informatii privind conturile de card de debit in lei. in lipsa unor astfel de informatii, diferentele vor fi restituite prin mandat postal, daca sumele sunt cuprinse intre cinci si 150 lei, si prin unitatile trezoreriei, daca sumele depasesc 150 lei. Mandatele postale vor fi trimise in cel mult trei zile dupa ce Fiscul va inregistra confirmarea de primire a deciziei de impunere. Persoanele care urmeaza sa primeasca inapoi de Fisc peste 150 lei vor fi instiintate, prin decizia de impunere, la ce data trebuie sa se prezinte la trezorerie.

Diferentele mai mici de cinci lei nu vor fi restituite, ci raman in evidenta fiscala si vor fi compensate cu datorii viitoare.

In 2005, primul an de aplicare al cotei unice de impozitare de 16%, au depus declaratii de venit contribuabilii care au obtinut venituri din activitati independente, respectiv: activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala si profesii liberale. De asemenea, vor fi declarate veniturile realizate din castigurile din titluri de valoare, din cedarea folosintei bunurilor si din activitatile agricole.

Incepand din acest an, nu mai au obligatia de a face declaratie de venit persoanele care obtin venituri numai din salarii si asimilate salariilor (indemnizatii pentru functii de demnitate publica, premii, prime, sporuri pentru militari, sumele primite pentru reprezentare in AGA si CA) chiar daca au mai multe locuri de munca.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.