Prima zi a festivalului "Where is the love" este marcata de lansarea pe DVD a filmului Morometii de Stere Gulea. Dupa 20 de ani de la prima proiectie filmul, considerat ca fiind una din cele mai bune ecranizari romanesti, este lansat acum pe DVD. Evenimentul va avea loc in aceasta seara, ora 20.00, la Caru’ cu bere. Transpunerea Morometilor pe DVD a fost, dupa cum ne-a declarat chiar regizorul Stere Gulea, initiativa sa.

"Parerea mea este ca de posibilitatile actuale de multiplicare ar fi pacat sa nu beneficieze si filmele ceva mai vechi. In felul acesta, pe disc, sunt sanse mai mari ca filmul sa se pastreze mai bine. Pentru ca, trebuie sa va spun, conditiile de pastrare a filmelor in Arhiva sunt deplorabile. Daca lucrurile vor continua asa, memoria arhivei se va duce dracului. Pacat ca e risipita asa intreaga arhiva de film fie din lipsa banilor, fie din neglijenta. Mai este un motiv pentru care am dorit transpunerea acestui film pe DVD: voiam sa vad cat interes mai exista pentru un film facut in urma cu 20 de ani".

Filmul are subtitrare in engleza si franceza. Cei care vor achizitiona DVD cu Morometii vor putea viziona si un documentar, realizat dupa 20 de ani la locul filmarilor cu o parte dintre actorii care au evoluat in film. Intreaga actiune initiata de Stere Gulea a necesitat o investitie de 6.000 euro. Stere Gulea intentioneaza sa repete procesul de translare de pe pelicula pe DVD cu inca doua filme ale sale: "Ochi de urs" si "Stare de fapt".

Where is the love Festival, care se desfasoara in perioada 16-21 octombrie, este organizat de Asociatia Pentru Sprijinirea Tinerilor Cineasti si este singurul festival din Europa difuzat integral pe un post national de televiziune. Cu peste 600.000 de telespectatori si peste 3.500 de spectatori la primele doua editii, Where is the love Festival se mandreste cu o audienta de invidiat pentru un festival de film de scurt metraj. Inca de la prima editie si-a propus si a reusit sa finanteze producerea unui film de scurt metraj "Tutunul dauneaza grav sanatatii" al regizorului Paul Negoescu, castigator al sectiunii " Withe Moon", competitie de scenarii.

In premiera in Romania "Where is the love?" Festival a organizat tot de la prima editie caravana festivalului in cluburile din Romania unde a proiectat filmele din festival in avampremiera evenimentului. Incepand cu editia din 2006, sectiunilor competitive li se adauga inca una si anume "Shake The Ads" loc unde tinerii din Romania sunt invitati sa-si puna imaginatia la lucru si sa realizeze un film de scurt metraj combinand mai multe spoturi publicitare, filme si clipuri muzicale. Tot din acest an "Where is the love?" Festival va avea loc in 4 cinematografe din centrul Bucurestiului.

Morometii (1987)

Regia Stere Gulea
Distributia: Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Mitica Popescu

Excelenta ecranizare a celui mai cunoscut roman al lui Marin Preda. Filmul reconstituie existenta celei mai fascinante si zbuciumate familii din literatura romana, pe parcursul a multor decenii care marcheaza trecerea de la idilicul unor epoci la sumbrul altora.

Savuroasa si tragica in acelasi timp, interpretarea cinematografica a lui Gulea nu se distanteaza esential de viziunea predista, permitandu-si doar pe alocuri anumite modificari narative. Privitorul este purtat la inceput prin toate cararile, secretele, bucuriile si necazurile din Silistea Gumesti care au in prim-plan familia Moromete. Spre final, pelicula va transporta telespectatorii, conform firului epic al lui Marin Preda, spre o alta lume, radical schimbata in care fascinantul Ilie Moromete se va simti un strain. "Morometii" ar fi fost doar o alta ecranizare a unei capodopere clasice, daca nu ar fi avut o distributie fenomenala. Victor Rebengiuc este genial in rolul lui Ilie Moromete, iar Mitica Popescu este foarte plauzibil in rolul lui Cocosila. Alte roluri de neuitat sunt cele ale lui Dorel Visan (Balosu), Florin Zamfirescu (Marmorosblanc) si Teodora Mares (Ilinca). De asemenea, Gina Patrichi are o prestatie memorabila.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.