Societatile de asigurari care vand polite de raspundere civila auto (RCA) vor trebui sa elibereze posesorilor de autovehicule care vor sa calatoreasca in Europa polite gratuite Carte Verde, pana la semnarea, de catre Romania, a Acordului Multilateral de Garantare (MGA), a anuntat CSA.

"Avand in vedere ca, si in cursul anului 2007, pana la semnarea Acordului Multilateral de Garantare (MGA) de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) si ratificarea acestuia de catre toate statele Comunitatii Europene (precum si Islanda, Norvegia, Lichtenstein si Elvetia), este necesara existenta politei Carte Verde asupra posesorilor de autovehicule care vor calatori pe teritoriul acestor state, va fi necesar ca societatile de asigurari sa elibereze asiguratilor, in momentul cumpararii politei RCA, si o polita gratuita Carte Verde, din oficiu sau la solicitarea asiguratilor", se spune intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), informeaza NewsIn.

Problema emiterii gratuite a politei de asigurare Carte Verde a fost discutata in ziua de 12 octombrie 2006, la o intalnire intre reprezentantii CSA, BAAR si ai societatilor de asigurari, avand ca tema imbunatatirea reglementarilor in domeniul asigurarilor de raspundere civila auto, se mai spune in comunicatul CSA. Cu aceeasi ocazie, s-a mai discutat problema modificarii formatului politei RCA valabila de la 1 ianuarie 2007, in vederea emiterii acesteia si in sistem informatizat. "Politele RCA vor avea o vignieta detasabila, care va fi aplicata pe parbrizul autovehicului intr-un suport de plastic", se mai mentioneaza in comunicatul CSA.

La intalnirea dintre reprezentantii CSA, BAAR si ai societatilor de asigurari s-a mai luat in discutie introducerea unui sistem de verificare a datelor necesare emiterii politei RCA inainte de transmiterea acestora in baza de date CEDAM, in scopul reducerii erorilor din sistem si al timpilor de implementare.

"Toate aceste masuri vor fi supuse analizei si aprobarii Consiliului CSA, in vederea completarii Normelor de reglementare in acest domeniu, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2007", se spune in finalul comunicatului CSA.
Acordul Multilateral de Garantare (MGA) este o intelegere mutuala a Birourilor nationale Carte Verde din 44 de tari, conform careia autovehiculelor care provin din tarile semnatare ale MGA sunt exceptate de la obligatia de a prezenta, la intrarea intr-o alta tara membra a MGA, o polita de asigurare Carte Verde, aplicandu-se prezumtia de asigurare. Pe de alta parte, polita de asigurare RCA isi va extinde valabilitatea pe intreg teritoriul Spatiului Economic European (SEE), care cuprinde tarile din UE, alaturi de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Potrivit raportului de tara intocmit de Comisia Europeana, exista riscul ca verificarea la granita a politelor RCA pentru autovehiculelor romanesti sa fie solicitat si dupa data aderarii, in pofida progreselor inregistrate de Romania in domeniul asigurarilor auto.

"in sectorul asigurarilor, Comisia a remarcat ca s-au facut eforturi in domeniul asigurarilor auto, atat pentru reducerea numarului de autovehicule neasigurate, cat si pentru intarirea capacitatii administrative", se mai spune in raportul Comisiei Europene. "Pentru Romania, principala provocare, in sectorul asigurarilor, ramane semnarea Acordului Multilateral de Garantare, sub auspiciile Consiliului Birourilor Carte Verde, ca si a acordului dintre organismele de compensare si fondurile de garantare, inainte de intrarea in UE, pentru a permite autovehiculelor romanesti sa circule in interiorul Uniunii Europene fara a fi controlate la frontiere pentru se vedea daca dispun de polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA). Acest fapt va permite, totodata, aplicarea completa a celei de-a patra Directive Europene privind Asigurarile Auto", se mai spune in raport.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.