CEC si Bancpost ar putea relua plata pensiilor, dupa ce in urma cu doua luni cele doua institutii au sistat aceasta activitate pentru ca legislatia de la acel moment nu permitea acordarea unui comision pentru astfel de plati, a declarat presedintele CNPAS, Mihai Seitan.

"Decizia CEC si Bancpost vine dupa negocieri cu Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale", a explicat Seitan, citat de NewsIn. Pensionarii care au deschise conturi pentru plata pensiilor la CEC si Bancpost isi vor primi in continuare veniturile banesti in aceste conturi, desi cele doua banci anuntasera in vara acestui an ca vor sista acest gen de operatiuni."Cele doua unitati bancare nu mai deschid momentan conturi, dar continua plata pensiilor in cele existente deja. Este foarte posibil ca, dupa negocieri, CEC si Bancpost sa inceapa din nou sa deschida conturi pentru pensionari", a spus Mihai Seitan.

Pana acum, un numar de 12 banci sunt interesate de deschiderea de conturi pentru plata pensiilor, a spus presedintele CNPAS. "In prezent avem un proiect de conventie in ceea ce priveste procedurile care trebuie urmate, care se afla in discutie, pentru ca toate bancile interesate sa-si poata spune punctele de vedere", a spus Mihai Seitan.

Potrivit lui seitan, conventia in ceea ce priveste procedura unica va aparea saptamana viitoare, dar cu fiecare banca se va negocia separat valoarea comisionului pe care CNPAS il va plati. Acesta nu va fi mai mare de limita prevazuta de ordonanta de modificare a legii pensiilor, si anume 0,15% din suma virata.

Plata comisionului va intra in vigoare de la 1 ianuarie, pentru ca sumele pentru comision vor fi alocate in bugetul pe 2007. "Plata pensiilor prin cont bancar ar putea incepe chiar si anul acesta, dar bancile vor primi comisionul abia din 2007", a adaugat presedintele CNPAS. Pana in august, CNPAS a avut incheiate contracte de plata a pensiilor prin cont bancar doar cu CEC si cu Bancpost, dar din cauza ca legea pensiilor nu prevedea un comision pentru aceasta tranzactie, cele doua banci au reziliat contractele.

Modificarile la legea pensiilor, aprobate de Guvern in septembrie, prevad introducerea unui comision de pana la 0,15%, pentru banci, si de cel mult 1,3% pentru plata prin posta. Valoarea comisionului va fi suportata de la bugetul asigurarilor sociale. Prin urmare, de la 1 ianuarie, pensia se va plati optional prin mandat postal, cont curent sau cont de card, in conditiile negociate de CNPAS cu Posta Romana sau cu bancile, iar casele teritoriale de pensii vor trimite, lunar, prin posta, la domiciliul beneficiarilor, taloanele de plata, indiferent de modalitatea in care acestea au fost achitate.

Costul acestor operatiuni, atat achitarea pensiilor cat si trimiterea taloanelor de plata la domiciliu, va fi suportat, de asemenea, de la bugetul asigurarilor sociale.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.