La 13 ani de la conflictul interetnic soldat cu mai multi morti si raniti, rromii de la Hadareni din judetul Mures sustin ca sunt discriminati si acuza atat autoritatile locale, cat si instantele de judecata. Iuliu Moldovan, unul dintre rromii implicati in conflictele de acum 13 ani, a declarat, ieri, ca autoritatile locale refuza sa ii raspunda de mai bine de un an la o cerere de retrocedare formulata in baza Legii 247/2005. "Am mostenit acolo un teren, dar nu vrea sa mi-l dea. Ma duc la prefectu´ (n.r. - prefectul de Mures, Ciprian Dobre) sa vad, nici el nu imi face dreptate", spune Iuliu Moldovan, care adauga ca problemele sale pornesc de la faptul ca toti ii cred pe rromi "prosti si fara scoala". "Ei chiar cred ca noi suntem prosti, dar undeva tot o sa ni se faca dreptate", spune barbatul.

Asemenea lui Moldovan, etnicii rromi din Hadareni acuza instantele de judecata ca incearca sa ii scape pe consatenii lor romani de la plata daunelor morale si materiale, in cuantum de doua miliarde de lei, stabilite de Tribunalul Mures si datorate pentru conflictul de acum 13 ani.

"Presedinta judecatoriei de la Ludus (n.r. - judecator Maria Neamtu) face ca trenul cand vede tiganii", spun rromii, nemultumiti ca, la mai bine de un an de cand rromii au pornit demersurile executarii silite a romanilor, actiunea lor a fost blocata, fara a exista o sentinta definitiva la contestatia depusa de romani. "Ei (romanii - n.r.) au avut acolo niste bani, intr-un cont... Bani adunati de la oamenii care au vrut sa ii ajute sa scape de datorie. Unde sunt banii aia? Nimeni nu intreaba. Daca s-au dus si pe la judecatorie?", acuza rromii, care se simt nedreptatiti ca la Judecatoria Ludus, dupa noua luni de amanari si tergiversari, s-a admis contestatia la executare formulata de romanii din Hadareni.

Executare silita, blocata

Presedinta Judecatoriei Ludus si-a motivat decizia lasand sa se inteleaga ca rromii ar fi primit suficienti bani de la statul roman in urma procesului pe care l-au deschis la CEDO. "O sa ajungem din nou acolo (la CEDO - n.r.), pentru ca avem o sentinta care trebuie executata", spun rromii din Hadareni, care acuza instantele de judecata muresene ca ar amana solutionarea spetei, desi contestatiile la executare trebuie solutionate de urgenta. Rromii atrag atentia ca prin astfel de tratament - pe care-l considera discriminatoriu - autoritatile creeaza stari conflictuale cu romanii, in mai multe localitati muresene.

Nemultumirea rromilor s-a accentuat ieri, dupa ce Tribunalul Mures a hotarat sa amane judecarea recursului formulat de ei impotriva solutiei date de Judecatoria Ludus prin care executarea silita a romanilor fusese blocata. Ei spun ca ar fi o intelegere tacita intre romani si instantele de judecata si arata ca sunt sceptici si in ceea ce priveste executarea silita a romanilor atata vreme cat multi dintre cei impotriva carora au demarat executarea silita nu mai au proprietati pe numele lor.

In urma solutionarii dosarului Hadareni, 25 de rromi din localitate, asistati de liga Pro Europa, au dat statul roman in judecata la CEDO. Anul trecut, instanta europeana a dat solutia: statul roman a fost condamnat pentru incalcarea mai multor prevederi ale CEDO, fiind obligat la plata a peste o jumatate de milion de euro catre rromi, dar si la implementarea unor programe de reintegrare a acestora in comunitate. Daca banii au fost platiti rromilor in termen, punerea in aplicare a programelor se lasa in continuare asteptata. Adrian A. Giurgea