Romania, 2006, drama Cu: Dragos Bucur, Paul Ipate Regia: Radu Muntean

Intr-o dimineata de decembrie, in 1989, o unitate trage pe dreapta un vehicul militar, undeva la marginea orasului. Doi soldati in uniforme albastre ies sa fumeze o tigara. Toti cei aflati in vehiculul militar, inclusiv cei doi care au iesit sa fumeze linistitti, sunt ucisi...

Revolutia il prinde pe Costi Andronescu cu trei luni inainte de a-si termina stagiul militar. El crede ca misiunea oricarui roman dupa atatia ani de dictatura este sa lupte cu orice mijloace cu teroristii, indiferent ce ar spune superiorii. Fuge sa apere Televiziunea nationala si un ofiter decide sa incerce sa il gaseasca pe Costi in sediul Televiziunii. Drumul lui Costi spre inima Revolutiei este presarat cu o multime de intamplari, personaje, situatii ambigue si totodata periculoase carora trebuie sa le faca fata pana la final. In dimineata de 23 decembrie, alaturi de soldatii-colegi din grupa militara, ostenit si tulburat, Costi crede ca tocmai a trecut printr-o etapa importanta a vietii lui. Dar oare chiar s-a terminat?

Revolutia care l-a dat jos pe Ceausescu a inceput pe 17 decembrie 1989 si a dus la moartea dictatorului in ziua de Craciun a aceluiasi an. Intre aceste doua evenimente a avut loc o manifestatie pe 22 decembrie, moment in care armata, ramasa fara conducator a tras in manifestantii hotarati sa-si recastige libertatea pierduta. Initial nehotarati ce atitudine sa ia, ofiterii din armata, in cele din urma au evitat varsarea de sange anuntandu-si intentia de a fraterniza cu manifestantii. Filmul povesteste pas cu pas aceasta celebra noapte, prin prisma celor mai putin eroi, care au scris insa o pagina importanta din istoria moderna a Romaniei.

Radu Muntean se afla la al doilea lung metraj, dupa "Furia", debutul sau din 2002. Radu este fara indoiala un prolific regizor de spoturi publicitare. Din 1996 si pana in prezent el a regizat peste 300 de spoturi pentru agentii precum BV McCan Ericsson, Saatchi & Saatchi, D’Arcy, Leo Burnet, Graffitti BBDO, castigand peste 40 de premii nationale si internationale la festivaluri de publicitate. El este "vinovat", de exemplu, pentru intiparirea clara in mintea romanilor a celebrului Dorel.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.