Comitetul Nobel i-a decernat, ieri, romancierului turc Orhan Pamuk premiul Nobel pentru literatura in valoare de aproximativ 1,1 milioane euro. Pentru a-si explica alegerea, Academia suedeza a precizat intr-un comunicat faptul ca a ales sa recompenseze un scriitor care, "pe cand cauta sufletul melancolic al orasului sau natal, a gasit imagini spirituale pentru lupta si intrepatrunderea dintre culturi".

Laureat al multor premii literare (printre care si Premiul pentru Pace din partea librarilor germani in octombrie 2005), Pamuk a fost calificat drept renegat de detractorii sai din Turcia pentru declaratiile sale despre multe subiecte tabu, printre care divizarea societatii turce intre Orient si Occident. Printre romanele sale se numara "Cevdet Bey si fiii sai" si "Ma numesc Rosu", care l-au facut celebru pe plan international.

Sezonul premiilor Nobel s-a deschis acum o saptamana, cu cel pentru medicina, decernat cercetatorilor Andrew Fire si Craig Mello pentru descoperiri in domeniul geneticii. Marti a fost decernat premiul Nobel pentru fizica cercetatorilor americani John Mather si George Smoot, pentru descoperirile in domeniul originii galaxiilor si stelelor, iar miercuri i s-a acordat cercetatorului american Roger Kornberg premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirile sale fundamentale in privinta celulelor. Astazi va fi atribuit premiul Nobel pentru pace, considerat cea mai prestigioasa distinctie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.