Reprezentantii asociatiilor imobiliare considera ca piata autohtona este cu mult in urma celor din estul Europei, din cauza ca, dupa liberalizarea ei, cercurile politice au impiedicat infiintarea unui cadru de reglementare. "Astfel, speculantii s-au putut desfasura in voie, liberi de orice obligatie legislativa, ajungandu-se pana la existenta a mii de agentii imobiliare de garsoniera, fara capital social, care apeleaza la toate siretlicurile posibile pentru a vinde la preturi exorbitante cladiri pe picior de prabusire", acuza Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. in acest sens, el propune introducerea unor norme potrivit carora orice agentie trebuie sa detina un capital social minim.

La randul sau, deputatul Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, ne-a declarat ca, in anul 2000, cand legislatura de atunci a adoptat o lege care reglementa acest domeniu, odata cu instaurarea guvernului Adrian Nastase, noua majoritate politica a desfiintat actul nomativ. "Mari companii internationale ne-au sfatuit atunci ca profesionalizarea este indispensabila daca dorim o relansare a economiei. insa normele au fost abandonate, din cauza ca influente personalitati din noua guvernare aveau probleme penale si de imagine legate de tranzactii imobiliare, societatea civila incepuse monitorizari atente, iar presa descoperea din ce in ce mai mule nereguli. Astfel ca s-a preferat desfiintarea legii, in locul aplicarii ei".

Pana la inceputul anului viitor, Zamfir promite initierea unui alt act normativ care sa prevada obligativitatea certificarii profesionale a agentilor imobiliari. insa, spre deosebire de Radu Zilisteanu, care a propus infiintarea unei autoritati de reglementare in domeniu, parlamentarul considera ca aceasta nu este necesara, intrucat piata imobiliara are potentialul de a se gestiona singura, prin intermediul asociatiilor imobiliare puternice, cu conditia ca in aceste structuri sa activeze doar specialisti in domeniu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.