Cum 25 % dintre romance sufera din cauza fibroamelor uterine, medicii propun un tratament inedit, care taie numai "hrana fibromului", nu si corpul pacientei. Operatiile se fac la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Pina nu demult, singura solutie pentru tratarea fibroamelor uterine era bisturiul. Operatia era de cele mai multe ori mutilanta si le lua multor femei, pentru totdeauna, sansa de a mai deveni mame. O echipa de medici de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti practica o metoda revolutionara de tratare a fibroamelor uterine, mai exact embolizarea, tehnica inventata in 1995 de un francez.

Fibromul, tumora benigna

Pentru acest gen de interventii este nevoie de un echipament numit angiograf si de medici specialisti in radiologie interventionala. In fapt, fibromul este o tumora benigna, irigata abundent de vase ce provin din arterele uterine. Practic, prin embolizare se astupa vasele de singe ce iriga fibromul, iar acesta, ramas fara hrana, va incepe sa se resoarba.

"Tehnica se recomanda pentru tratarea fibroamelor uterine, dar si a hemoragiilor uterine, cu diferite cauze: fie acute (dupa o sarcina, spre exemplu, se poate opri hemoragia), fie in hemoragii ce apar in cancerele de col uterin, iar radioterapia nu este posibila tocmai din aceasta cauza. Pacientele sint embolizate si pot merge mai departe, sa faca radioterapie si apoi operatie", ne-au explicat specialistii bucuresteni care fac astfel de operatii. Aceleasi interventii se pot face si pentru pacientii cu tumori cerebrale.

Principalele "cliente" ale medicilor romani sint insa cele cu fibroame uterine, 80% din cele peste 300 de embolizari facute pina acum. Tehnica da rezultate excelente la tinerele care isi doresc copii si nu-i pot avea din cauza polifibromatozelor (fibroame multiple). "Ultima pacienta care a putut sa tina o sarcina avind un fibrom a nascut in urma cu citeva saptamini. In timpul unei sarcini, fibromul creste in dimensiuni, iar copilul nu se poate dezvolta. Asa ca s-a facut embolizarea, a ramas insarcinata si a nascut un baietel perfect sanatos, prin cezariana", ne-a povestit dr. Mihai Dumitrascu, medic primar ginecolog la Spitalul Universitar.

Combinatia radiologie-ginecologie - esentiala

Pentru stabilirea indicatiei de embolizare este nevoie de o colaborare strinsa intre medicii ginecologi si radiologii interventionisti. In Spitalul Universitar, printre medicii care se ocupa de tratarea fibroamelor prin astfel de tehnici se numara conf. dr. Gheorghe Iana, dr. Nechifor Rares, dr. Bogdan Dorobat, din cadrul Clinicii de Radiologie Interventionala si dr. Mihai Dumitrascu si conf. dr. Valeriu Horohoianu de la Clinica de Obstetrica-Ginecologie. Radiologii interventionisti spun ca au invatat initial cum se face embolizarea de pe Internet, dupa care s-au perfectionat in strainatate.

Cum se face embolizarea?

Pentru a ajunge in zona arterelor uterine, medicii fac o punctie la nivelul arterei femurale. "Pacienta sta pe masa de angiografie, i se face o anestezie locala, dupa care se punctioneaza artera femurala. Prin locul punctiei, cu ajutorul unui cateter (un tub subtire din plastic) se patrunde in artera. Cateterul este condus, sub control radiologic, pina in arterele ce alimenteaza fibroamele. Odata pozitionat, se introduc niste particule de embolizare care inchid toate vasele de singe din interiorul fibromului", explica specialistii in radiologie interventionala. Dupa embolizare, pacienta trebuie sa stea in pat 6 ore iar a doua zi dimineata poate fi externata din spital.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.