SOCANT. Doi alpinisti romani au descris cosmarul trait in Himalaya, cand au asistat la un atac al soldatilor chinezi asupra unor refugiati tibetani.

Atacul a avut loc pe 30 septembrie, in apropierea Everestului, si s-a soldat cu cel putin un mort. Alex Glavan a povestit ca cel putin opt tibetani au murit in urma confruntarilor cu gruparea inarmata. "Au fost ucisi cu sange rece de militia chineza. Mai multe echipe de alpinisti straini au fost martorii tragediei. Mortii erau abandonati pur si simplu pe ghetar", a relatat Glavan pe site-ul www.mounteverest.net.
El sustine ca organizatorii expeditiei au refuzat sa vorbeasca, de teama ca li se va interzice accesul in partea tibetana din masivul

Sergiu Matei si Alex Glavan au povestit ororile militiei chineze

Himalaya. Cameramanul si alpinistul Sergiu Matei a povestit ca soldatii chinezi ii urmareau pe tibetani spre ghetar si trageau in ei ca in niste caini. El a gasit un baietel ascuns in cortul ce servea drept toaleta si i-a dat sa manance si i-a oferit haine groase, in tabara de pe muntele Cho-Oyu, aflata la 8.201 metri.

"Am fost socati, pentru ca venisem sa urcam pe munte si in schimb am asistat la asasinarea unor oameni", a povestit alpinistul britanic Steve Lawes, citat de Reuters. "Am vazut un om cazand. Apoi s-a ridicat, a mers 15 metri si s-au auzit din nou focuri de arma. Cred ca aceeasi persoana a cazut la pamant", a mai spus Lawes. Autoritatile chineze nu au comentat incidentul, dar grupuri ale refugiatilor tibetani si organizatia Campania Internationala pentru Tibet sustin ca atacul s-a soldat cel putin cu moartea unei calugarite. Sute de tibetani traverseaza anual Himalaya, pentru a ajunge in Nepal si apoi la Dharmasala, oras in nordul Indiei, unde traieste, in exil, Dalai Lama.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.