Un studiu realizat de Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice (UNAS) a evidentiat ca in 2002 un procent de 3,5% din populatie avea toate cele sapte semne prezente pentru sanatatea orala. In 2004, procentul a crescut la 8,4%, a subliniat dr. Alexandru Brezoiescu, directorul executiv al UNAS.

Defalcat pe cele sapte semne, un procent de 72% din populatie este afectata de carii; 42% are afectata placa dentara; 58% prezinta tartru; 23% din populatie are carie pe radacini; pete - 37%; respiratia proaspata - 57%, iar 43% au afectiuni gingivale, a precizat dr. Brezoiescu. El considera ca aproximativ 90% din populatie este afectata de unul din cele sapte semne care privesc sanatatea orala. Intre cauzele evidentiate se afla lipsa de igiena orala: un cetatean consuma un tub si un sfert de pasta de dinti pe an, in timp ce ar trebui sa consume sase tuburi de pasta de dinti pe an. In ceea ce priveste periuta dentara, un cetatean foloseste o periuta intre doi si trei ani, in timp ce normele prevad ca periuta ar trebui schimbata o data la trei luni.

O periuta pentru toata familia

Dr. Brezoiescu a amintit si faptul ca s-au gasit cazuri in care o familie avea o singura periuta pentru toti membrii sai. El a recunoscut ca accesul populatiei la tratamentele stomatologice este destul de greu pentru ca asi-gurarile pentru sanatate au fixat un plafon care este de 11 milioane lei pe luna, din care trebuie sa se plateasca tratamentul si care nu poate fi acoperitor.

Directorul executiv UNAS a adus in discutie si specialitatile medicale din domeniul dentar, amintind ca in UE sunt recunoscute numai doua specialitati: ortodontia si chirurgia dentara alveolara. El a subliniat ca pe plan international fiecare tara isi poate crea specialitatile pe care le doreste. El a exemplificat Suedia care are sase specialitati in domeniul dentar. Pentru a agrea cat mai multe specialitati este necesar ca universitatile si Colegiul Medicilor sa stabileasca ce se impune in plus fata de cele doua recunoscute.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.