Dupa ce scena internationala l-a dat pe Orhan Pamuk principal favorit la Nobelul literar, suedezii avanseaza numele israelianului Amos Oz

Saptamina trecuta, criticii si jurnalistii culturali europeni si americani deschideau bursa zvonurilor despre potentialul cistigator al Nobelului pentru Literatura de anul acesta. Pe linga seria de nume "reciclate" din anii anteriori (Vargas Llosa, Philip Roth, Milan Kundera, Julian Barnes), pariurile erau conduse de controversatul scriitor turc Orhan Pamuk, criticii inclinind sa creada ca vom avea, din nou, un Nobel politic. Cu doua zile inainte de anuntarea cistigatorului, suedezii ies la rampa si indica un alt autor, la fel de polemic: israelianul Amos Oz.

Comisia a reusit sa-si tina gura

Anul acesta, Academia Suedeza pare foarte hotarita sa nu sufle nici o vorba. Inchisa intr-o mutenie absoluta, aceasta institutie trebuie sa se asigure ca nici o lista de candidati nu va ajunge in mass-media, iar membrii sai sint obligati sa foloseasca nume de cod daca se refera la candidatii la Nobel in locuri publice. "Se pare ca in prezent sintem foarte ermetici, in alte cazuri existau tot soiul de confidente si academia era o adevarata strecuratoare de informatii", glumeste Horace Engdahl, secretarul permanent al Comisiei Nobel pentru Literatura, citat de agentia France Presse.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.