"Toti acesti mancatori de… au colaborat (n.r. cu Securitatea si PCR) din interes, nu din presiune sau opresiune. Acesti fanfaroni trebuie sa se retraga. Sa aiba bunul simt sa stea la ei acasa, sa se retraga sa-si vada de ale lor". In acest moment s-a exprimat ministrul Adrian Iorgulescu referindu-se la intelectualii - colaboratori cu Securitatea si intelectualii - colaborationisti cu Partidul Comunist.

La ceva vreme de cand pe toate palierele se cere desecretizarea dosarelor inaltelor fete bisericesti, a oamenilor de cultura, ministrul Adrian Iorgulescu doreste sa initieze o reflectie publica consistenta dedicata acestor cazuri . Aflat intr-o "corespondenta mentala spontana" cu presedintele Basescu in ceea ce priveste aceasta foarte actuala problema, Iorgulescu este de parere ca trebuie sa stim cum s-au comportat formatorii de opinie, cei care azi ne dau lectii de morala si de democratie, cei care ne dau sfaturi despre cum trebuie sa intram in Uniunea Europeana.

Pericolul cel mai mare, din punctul sau de vedere, este "ca aceste ipochimene sa devina modele de viata pentru tineri". Colaborationistii - adica aceia care au facut sluj in fata Partidului Comunist - nu trebuie cautati in nici o arhiva. Ei au fost intotdeauna la vedere si prin atitudinea lor au distrus "fibra morala a poporului". Ministrul a tinut sa precizeze ca totusi aceasta actiune de "curatare" nu inseamna punerea la stalpul infamiei nici a celor mai infami dintre cei patati. "Opera e una, omul e altceva. Trebuie sa stim ce comportament au avut acei oameni. Pana cand mai suportam minciuna. Exista oameni care n-au facut pactul cu diavolul. Un exemplu sunt eu. Si n-am patit nimic. Nu am putut sa-mi dau doctoratul. Ei, si?".

Ministrul a aruncat o momeala ziaristilor. Si-a exprimat surprinderea ca, la o saptamana dupa ce s-a facut anuntul cu desecretizarea dosarelor inaltilor prelati, lucrurile s-au blocat pe motiv ca nu exista spatiu de depozitare la CNSAS, insinuand in prima faza ca lucrurile ar sta cu totul altfel. Intr-un final a recunoscut ca, din informatiile pe care le detine, spatiu exista. Intrebat daca poate da o lista de nume ale celor incriminati de domnia sa, Iorgulescu a indicat ca locuri de cercetare uniunile de creatie.

Si, ca sa nu fie acuzat ca da cu piatra la vecini, o arunca in propria ograda: la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Iorgulescu a anuntat ca va discuta cu actualul presedinte al UCMR pentru ca vineri acesta sa inmaneze ziaristilor lista celor care au compus "cantece de masa si orori muzicale". Pentru ca i se pare ca duce aceasta lupta aproape sigur, pentru ca nu-si doreste sa fie ca "profetul in pustiu", Adrian Iorgulescu ne asigura ca va fi consecvent si coerent in aceasta actiune care trebuie sa continue chiar daca el nu va mai fi ministru peste doua luni.

Demisie la Ministerul Culturii

Delia Mucica mai este secretar general al MCC pana la 20 octombrie. Demisia sa a fost semnata atat de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, cat si de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. Iorgulescu nu a precizat cine va fi succesorul Deliei Mucica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.