Orice minister are un Corp de Control cu un Elliot Ness in frunte. Cum domnul Ness e doar o legenda, a ramas doar cafeaua la care vin diversi sa se planga de nedreptatile din cadrul regiilor si companiilor care tin de Ministerul Agriculturii.

Gheorghe Tinel este silvicultor seralist si a fost muncitor tamplar la IFET Brasov inainte de Revolutie, de unde s-a ridicat la lupta cea mare si, prin ’91-’92, a ajuns, numai cu seralul si originea "sanatoasa", taman sef al Ocolului Silvic Snagov. De la Snagov pana la minister nu e asa de lung drumul, mai ales ca multe guverne si-au facut loc printre copaci cu o vila sau chiar doua sute. Cum pe vremea fostului ministru PSD Ilie Sarbu competenta i-a fost mai degraba subutilizata, omul a cautat sa se afirme in pofida cartonasului verde (poate singurul) obtinut de la Bruxelles de catre Ministerul Agriculturii si Ministerul Mediului, via politici piscicole.

Cum valoarea pierderilor mafiei sturionilor si a icrelor negre este de peste 10 milioane de euro pe an si cum un sef de Corp de Control mioritic nu actioneaza la intamplarea constiintei sale, GheTinel a inceput brusc lupta impotriva celor care au interzis pescuitul la sturion pe 10 ani, facand din Romania singura tara riverana intampinata la Bruxelles cu aplauze francofone.

Omul e insa atat de pasionat de "ilegalitatile" comise in strategiile piscicole ale Romaniei incat, desi ministrul Gheorghe Flutur a anuntat cu tamtam masura unica in zona de interzicere a pescuitului la sturion si repopularea Dunarii cu puiet, controlorul tamplar a adunat atatea argumente, incat intr-un raport inmanat ministrului si redactiei noastre, clama la pagina 20 ca nepotrivit si ilegal ORDINUL DE INTERDICTIE LA PESCUITUL STURIONULUI IN TARA NOASTR~! Unul dintre argumente suna foarte "pragmatic": "In situatia realizarii cotei stabilite prin studiul M28/2005 si alocate de Cites Geneva Romaniei in anul 2006, se puteau obtine venituri de peste 2.200.000 euro din activitatea de pescuit si comercializare a sturionului, valoare ce nu s-a mai realizat datorita interzicerii pescuitului acestor specii".

Care va sa zica, saraca tara bogata este impiedicata in a scoate bani din pescuitul unei specii in pragul extinctiei!!! Ba mai mult, Bulgaria si Ucraina pescuiesc sturion in continuare, bunaoara, nu ne-am armonizat cu exploatatorii din jur in unilaterala si europeana decizie, zice controlorul fara atributii in diriguirea politicilor in acvacultura romaneasca! Unde era ilegalitatea? Intr-un fapt de o inspaimantatoare relevanta: "Nu s-au tiparit si distribuit in teritoriu fisele de captura pentru reproducatorii de sturioni."!!!

Ba mai mult, intr-o incercare disperata de a ne imbrobodi pe noi, ca ecologisti, cu masura de a repopula Dunarea cu puiet de sturion, activul Gheorghe Tinel din subordinea ministrului liberal Flutur ne spunea: "Dom’le, masura asta este prea liberala!". Am incheiat citatul. Nu si seria dezvaluirilor.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.