Leonard Orban, secretar de Stat in Ministerul Integrarii Europene, considera ca nici una dintre tarile Uniunii Europene nu isi va inchide total piata muncii, chiar daca unele tari vor impune anumite restrictii.

Oficialul roman a declarat, in cadrul seminarului cu tema "Politica sociala si libera circulatie a persoanelor" ca vor fi deschideri graduale si oricum vor fi alocate, ca si in prezent, un numar de permise de munca, deoarece, asa cum Romania are deja un deficit de munca in anumite sectoare, si alte tari cunosc un asemenea deficit.

Orban a afirmat ca se cunosc pana in prezent doua pozitii oficiale, ale Finlandei si Estoniei, care vor permite accesul liber pentru lucratorii romani pe piata muncii. De asemenea, exista, in faza avansata, o propunere in acest sens in Slovacia, anunta Rompres.

Secretarul de stat a mentionat ca este dreptul fiecarui stat membru sa introduca aceste restrictii, fiind vorba de o competenta nationala. La fel si Romania poate folosi reciprocitatea pentru a impune aceste restrictii, desi la nivel tehnic nu exista argumente pentru introducerea reciprocitatii deoarece numarul de cetateni din UE care lucreaza in Romania este extrem de scazut si, in plus, ei ofera un know how.

Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania a afirmat ca problema liberei circulatii a persoanelor "nu este sarcina Comisiei Europene ci o chestiune pentru statele membre, individual".

Scheele a mentionat ca, in urma aderarii la UE, "organizarea afacerilor romanesti va trebui sa utilizeze din plin oportunitatile de finantare pentru cresterea competitivitatii si dezvoltarea resurselor umane, si nu in ultimul rand sa creeze conditiile adecvate pentru participarea cu succes pe piata comuna".

Aderarea presupune adoptarea normelor europene si bunele practici legate de sanatate si siguranta, dialog social, antidiscriminare si sanse egale, potrivit oficialului european.

Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, a declarat ca, deoarece exista deficiente de forta de munca in anumite sectoare, trebuie umplute aceste goluri. Daca procesul de plecari va continua, va fi nevoie de absorbtia fortei de lucru din alte state, a adaugat ministrul roman.

Potrivit ministrului muncii, un deficit major se constata in domeniul constructiilor, dar si in ceea ce priveste inginerii de diverse calificari, precum si in informatica /in ceea ce priveste administratia/. De aceea se au in vedere solutii de externalizare a acestor servicii.

Seminarul a fost organizat de MIE si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, si a propus dezbaterea unor subiecte de actualitate pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.