Selectia de filme facuta de criticul Mihai Chirilov reuneste filme de lung si scurtmetraj, documentare, productii ale ultimilor doi ani, precum si filme de animatie premiate in Marea Britanie - British Animation Awards.

"Festivalul Filmului Britanic inseamna, in viziunea noastra, o intalnire spectaculoasa cu o cultura cinematografica recunoscuta pentru nonconformism si cutezanta. Ca de fiecare data, agenda festivalului include filme din registre diferite: drama, comedie, thriller, science fiction si abordeaza subiecte actuale in peisajul social si cultural britanic - multiculturalism, tensiuni interrasiale, eliberare sexuala, drepturile femeii si ale copilulului, terorismul si victimele sale, si multe altele", spune Oana Zidaru, director comunicare si arte, British Council.

La Bucuresti, festivalul va rula pe ecrane in perioada 27 octombrie - 5 noiembrie: la Cinema Studio in perioada 27 octombrie - 2 noiembrie, iar scurtmetrajele si filmele de animatie vor fi prezentate la Cinema Elvira Popescu. In deschiderea festivalului va avea loc un spectacol de gala, pe 27 octombrie, cu filmul "Children of Men", o coproductie britanico-americana din 2006, care poarta semnatura regizorului Alfonso Cuarón si ii are in distributie pe Clive Owen, Julianne Moore si Oana Pellea.

Un alt film din lista festivalului are in palmares Oscarul pentru cel mai bun film strain: "Tsotsi", drama realizata in 2005 de regizorul Gavin Hood, bazata pe cartea celebrului scriitor si scenarist Athol Fugard. Filmul este un portret frapant, dar realist, al vietii de ghetou din imprejurimile Johannesburgului.
In Bucuresti, festivalul se incheie cu filmul biografic "The Queen", pentru care regizorul Stephen Frears a fost laureat cu premiul FIPRESCI, iar Helen Mirren cu trofeul Volpi Cup pentru cea mai buna actrita, ambele la Festivalul International de la Venetia 2005. Cand vestea mortii printesei Diana ii loveste pe britanici, regina Elisabeta se retrage in spatele zidurilor Castelului Balmoral, fara a fi capabila sa inteleaga reactia publicului la tragedie. Pe masura ce furtuna publica de emotii ia proportii, premierul Tony Blair trebuie sa gaseasca o cale de a reface legatura dintre regina si poporul sau. Filmul este bazat pe marturiile expertilor si interviuri cu apropiati ai familiei regale.

Pentru prima data, conceptul Festivalului Filmului Britanic extinde sfera limbajului strict cinematografic catre o zona de avangarda artistica. Pe 5 octombrie, la Muzeul National de Arta Contemporana, programul festivalului va include un screening si un workshop Addictive TV, realizat in colaborare cu Avmotional.
La Cluj-Napoca, agenda festivalului va include in perioada 9 - 14 noiembrie un atelier de animatie, sustinut de un trainer britanic si doi romani. Filmele realizate vor fi prezentate in cadrul galei locale din 15 noiembrie.

Toate filmele prezentate in Bucuresti, la Cinema Studio, si in Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca vor fi subtitrate in limba romana.