Ministerul Transporturilor nu va introduce, cel putin deocamdata, taxe pentru utilizarea autostrazilor A 2 Bucuresti - Cernavoda sau Bucuresti - Pitesti, a declarat, vineri, pentru Rompres, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) Constantin Dascalu.

"Momentan nu exista proiecte de impunere a unei taxe pe autostrazile existente, chiar daca exista posibilitatea instituirii unor sisteme de taxare", a spus Constantin Dascalu, citat de Rompres.

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat o schimbare a strategiei privind reabilitarea infrastructurii, drumurile nationale urmand sa fie date in intretinere prin licitatie.

Potrivit ministrului Berceanu, autostrazile trebuie sa fie construite in regim de parteneriat public privat, pentru ca in nici o tara din lume finantarea nu este facuta exclusiv din bugetul statului. El a precizat ca pentru a circula pe autostrada soferii vor plati o taxa echivalenta cu cinci-sase euro pentru fiecare 100 de kilometri.

"Asa cum e gandirea la ora actuala, vom putea face extrem de putini kilometri de autostrada pe an, pentru ca mai mult sau mai putin un kilometru de autostrada costa cam 10 milioane de euro, ori daca vrem sa facem 200 de kilometri de autostrada pe an, ceea ce deja nu e cine stie ce, inseamna doua miliarde de euro pe an. Bugetul statului nu va avea niciodata posibilitatea asta si chiar daca punem banii de la UE si tot ce mai putem noi aduna, ritmul ar fi extrem de lent. Eu cred ca trebuie sa facem autostrazile in parteneriat public privat, prin concesiune pe 30 de ani", a explicat Radu Berceanu.

Ministrul a spus ca noua strategie va contribui la un ritm mai alert de construire a autostrazilor, urmand sa fie realizati 2.300 - 2.400 de kilometri in urmatorii 10 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.