In mai putin de 20 de ani, aglomeratia din gradinite, scoli, licee sau din universitati va fi istorie.

Elevii se raresc an de an, conform studiului asupra populatiei scolare, efectuat de Institutul National de Statistica. In 2025, Romania va avea cu 29,1% mai putini elevi si studenti.

Scaderea natalitatii a dus la reducerea populatiei tinere si la cresterea ponderii populatiei virstnice. Diminuarea numarului de elevi a fost influentata direct de procesul evolutiei descendente a populatiei, inceput in 1990. Cea mai mare gaura va fi in cadrul invatamintului superior, unde vor fi cu 40,8% mai putini studenti decit in 2005. De asemenea, pina in 2025, din ce in ce mai putini elevi se vor inscrie la liceu. Se va inregistra o scadere foarte mare, de aproape 39%. Cel mai putin afectati de aceasta involutie numerica a populatiei sint copiii din invatamintul primar. In rindul prescolarilor si al celor din invatamintul gimnazial se va produce o scadere relativa de 25,2%.

Virf universitar

In anii 2004-2005 s-a constatat o crestere a numarului de studenti comparativ cu 1995-1996. Institutiile publice de invatamint sint preferate de trei sferturi dintre studenti, dintre care 54,4% sint femei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.