Rezultatul investigatiei a fost, mai intii, un documentar realizat pentru programul de investigatii "90 de minute", difuzat in 2003 de Canal Plus, iar, ulterior, o carte aparuta la Flammarion si tradusa recent in romaneste la Editura Pro. Hotariti sa analizeze serios subiectul preferat al speculatiilor senzationaliste din "Codul lui Da Vinci", jurnalistii francezi Bénédicte si Patrice des Mazery au pornit, cu rigoare profesionala, in cautarea adevarului despre una dintre cele mai obscure institutii ale Bisericii Catolice.

Volumul nu a atins, bineinteles, cota de popularitate a romanului lui Dan Brown, insa ofera, cel putin, o imagine riguroasa asupra unui fenomen despre care, pina acum, nu s-au facut, de cele mai multe ori, decit presupuneri mai mult sau mai putin fanteziste.

Caile misterioase ale Domnului

Opus Dei ("Opera" sau "Lucrarea Domnului") este, dincolo de ce spun adeptii teoriilor conspiratiei, o institutie "cu patalama" care functioneaza, de mai bine de 70 de ani, in interiorul Bisericii Catolice. Ea grupa, in 2003, peste 80.000 de laici si aproape 2.000 de preoti, din toata lumea.

Scopul ei oficial il constituie raspindirea si consolidarea convingerilor crestine, insa, daca cei doi jurnalisti au dreptate, organizatia functioneaza mai degraba ca un fel de grup de presiune deloc lipsit de resurse si ale carui metode de cistigare a noilor membri sint cel putin dubioase. Formata majoritar din laici care depun juraminte de fidelitate, Opus Dei intretine misterul in jurul amanuntelor legate de activitatea ei.