Bogatie peisagistica si unicitate istorica. Apold, Biertan, Malancrav, Homorod, Rupea, Viscri sunt numai cateva din satele sasesti situate in sudul Transilvaniei, care mai pastreaza inca amprenta vietii de la tara - o raritate in Europa zilelor noastre. Scriitorul si botanistul englez John Akeroyd, un pasionat admirator al asezarilor transilvane si, in mod special, al florei existente aici, a publicat, recent, o carte consacrata acestui subiect. "Peisajul istoric al satelor sasesti din sudul Transilvaniei" este titlul volumului, lansat zilele trecute la Libraria Humanitas (Kretzulescu). "De-a lungul a sase ani am ajuns sa cunosc si sa iubesc peisajul rural al satelor sasesti din sudul Transilvaniei. Aici se afla unul din locurile cele mai speciale din Europa - unic, fragil si avand o acuta nevoie de protectie oficiala si de dezvoltare durabila.

Aceasta indepartata regiune din Romania, plina de legende si mister si strajuita din cele mai vechi timpuri de munti, paduri si locuitori vajnici, ofera o imagine de peisaj medieval real", subliniaza John Akeroyd in prefata cartii. Resursele naturale ale Romaniei l-au convins sa purceada la un drum lung, prilej de a-si folosi cunostintele privind protectia florilor salbatice si a zonelor rurale de la noi. In acest scop, lucreaza alaturi de colegi englezi si romani, la fel de pasionati de protejarea patrimoniului natural. De ce Transilvania? Pentru ca zona ei sudica, populata candva de sasi, "are cele mai bine prezervate pajisti de ses, pe care cresc in voie imperii de flori salbatice".

Akeroyd, care a studiat plantele vreme de 30 de ani (este unul dintre editorii publicatiei "Flora Europaea", un important inventar international al tuturor plantelor salbatice din Europa, publicat, in anii '80, in cinci volume), a realizat un studiu botanic in satele transilvanene, in special in zona saseasca de la Viscri si Malancrav (in apropiere de Sighisoara), legand salvarea florilor salbatice de protejarea bisericilor si satelor. Studiul respectiv l-a ajutat sa inteleaga cat de multe flori exista in Romania. Iata de ce a hotarat sa le faca mai mult cunoscute. In acest sens, lucreaza impreuna cu Fundatia ADEPT, o initiativa anglo-romana, care incearca sa promoveze agricultura organica si sa protejeze biodiversitatea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.