Situatie penibila in lumea artei. Mitzura Arghezi a refuzat sa cedeze drepturile de autor pentru doua poezii ale lui Tudor Arghezi, starnind nemultumirea artistilor Johnny Raducanu si Ion Caramitru, nevoiti sa se autocenzureze intr-un show live de muzica si poezie, sustinut la Sala Radio. Spectacolul "Dialoguri si fantezii in jazz" a fost inregistrat pe CD, in cadrul unei reprezentatii cu public. Muzica si poezie de calitate: Nichita Stanescu, Ana Blandiana, Lucian Avramescu s.a. In program erau prevazute si doua momente Arghezi, dar Caramitru s-a oprit grav, in mijlocul reprezentatiei, citind o nota oficiala:

"Prin prezenta COPYRO - Societate de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor, referitor la adresa dvs., in considerarea finalitatii proiectului dvs. de a promova autentice valente culturale romanesti, cu regret va comunicam urmatoarele: mostenitoarea legala a drepturilor patrimoniale de autor a operei defunctului poet Tudor Arghezi, in persoana d-nei Mitzura Arghezi, nu isi da acordul pentru utilizarea poeziilor "Cantilena" si "Psalm de Taina" in cadrul realizarii CD-ului dvs., interzicand orice utilizare in astfel de proiecte a operei ce o detine". Artistii au fost nevoiti sa se autocenzureze. Johnny Raducanu compusese muzica special pentru versurile poeziei "Cantilena", dar Ion Caramitru s-a vazut nevoit sa cante piesa cu "la la la", in loc de cuvinte, starnind zambete in sala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.