Peste 2 ani, Romania ar putea avea un sistem electronic de gestionare a traficului, care va contribui la cresterea sigurantei rutiere.

Totodata, spun specialistii din cadrul Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), sistemul va fi introdus in tara noastra la sfarsitul anului 2008. "Sistemul integrat la nivel european va permite atat comunicarea intre mai multe vehicule cat si, prin comunicatii radio, intre masini si sisteme amplasate de-a lungul drumurilor", a declarat, ieri, pentru Mediafax, vicepresedintele IGCTI, Gabriel Mocanu.

De asemenea, IGCTI va atribui spectrul de frecvente radio si va licentia operatorii sistemului de gestiune a traficului.

"Sistemul, aflat inca in stadiu de proiect la nivel european, va avea un spectru unitar de frecvente in toate statele unde va fi implementat, iar sistemele electronice de comunicatii amplasate pe masini vor fi, de asemenea, armonizate, fiind purtate deja discutii cu constructorii auto", a adaugat Mocanu. El a precizat ca nu a fost adoptata inca o decizie cu privire la compania care va administra sistemul. "Nu se stie inca cine va gestiona aceasta activitate. In Europa, companiile care intretin autostrazile se vor ocupa si de aceste sisteme. Dupa intrarea Romaniei in UE vom fi practic obligati sa implementam sistemul, pentru inceput urmand sa fie introdus cel mai probabil pe autostrazi", a mai spus Mocanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.