Gastile, mediocritatea cocotata in virf si razboiul birfelor polueaza cel mai tare, in opinia lui Mihaies, Cioroianu si a lui Pitu, cultura romana

Cind te impiedici mereu in aceleasi hirtoape ale culturii romane, poti ajunge la senzatia de lehamite, indiferent ca esti scriitor, artist, critic de arta sau simplu consumator. Pe criticul literar Mircea Mihaies, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman, il supara cel mai mult mediocritatea propulsata in sfere inalte. Eseistului Luca Pitu ii provoaca lehamite chiar Ministerul Culturii, "sub tutela caruia capitalismul de cumetrie imbraca forme tot mai haioase, tot mai colorate, tot mai scirboase". Nu atit institutiile, cit "calitatea solidaritatii culturale" il deranjeaza pe istoricul Adrian Cioroianu. Altora, printre care si criticul Mircea Vasilescu, nimic din cultura romana nu le cade greu la stomac.

Tacerea asurzitoare a lui Mihaies

Asa cum efervescenta culturala produce si galagie, zgomotele de fond mascheaza uneori lipsa valorii. Dintre toate, pe Mircea Mihaies il scirbesc cel mai mult "proliferarea monstruoasa a mediocritatii si evidenta ca acestui veritabil flagel ii cad victime personaje din toate generatiile. Am sperat ani in sir ca dupa generatia celor compromisi in vremea comunismului va aparea o generatie noua de oameni curati. Ei bine, constat ca viteza cu care se murdaresc acestia din urma e la fel de mare ca si a acelora care faceau compromisuri inainte. Faptul ca multi dintre ei isi imbraca lipsa de caracter invocind libertatea de exprimare e cu atit mai intristator. Ceea ce s-a realizat in ultimii ani e o balacareala generala, careia imi vine sa-i raspund asa cum se cuvine - cu o tacere asurzitoare". Criticul literar isi explica dezamagirea si prin faptul ca, dupa ’90, ideea lui fixa a fost sa-i sprijine pe tineri. Acum crede ca nu prea are pe cine sprijini.

Armele mediocritatii

Pe Mihaies il face sa se tina departe de tineri faptul ca "nu sint cu nimic mai buni decit erau activistii si securistii pe vremuri. Au aceleasi arme - insinuarea mirsava, procesul de intentie, delatiunea ordinara. Cine nu ma crede sa deschida orice forum de conversatie pe Internet, unde, la adapostul anonimatului, se rostesc cele mai inspaimintatoare si descreierate minciuni". Responsabile de promovarea mediocritatii sint, in opinia eseistului Luca Pitu, chiar institutiile culturale.

Omul de litere moldav acuza "subventiile pentru tot soiul de proiecte, ehehei, popor de zmei, ce frumos put ele uneori! Cele editoriale, bunaoara, acordate unei puzderii de edituri nesemnificative, insa hipersinecuriste, prin concursuri de pile, cadouri, sarsanale, jurii nepotizante, relatii si imprejurari pestrite". Fara sa detalieze, criticul de teatru Marina Constantinescu acuza trei vicii care se au bine cu mediocritatea si bintuie mediul cultural romanesc atit in institutii, cit si in afara lor - "minciuna, ipocrizia si impostura".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.