Cel mai mare si mai vechi tirg de carte din lume, care dateaza cam de pe cind Gutenberg a inventat tiparul, aduna anul acesta in jur de 8.000 de edituri din 114 tari. La mii de edituri si sute de mii de titluri, organizatorii asteapta aproape 300.000 de vizitatori. Vizitatori va aduce cu siguranta si participarea lui GŁnter Grass, cu renumele dublat acum de controversa inrolarii in Wafen-SS, marturisita recent.

Printre vedetele actualei editii se numara si alti scriitori cunoscuti, ca Ingo Schulze, Donna Leon si Martin Walser. Important nu doar prin traditie, prin numele participantilor si prin numarul mare de actuali sau potentiali cititori pe care-i atrage, tirgul de la Frankfurt pune in fierbere intreaga suflare editoriala mondiala. Aici se intilnesc editorii, traducatorii si autorii, aici se semneaza contractele si se pun la cale mare parte din aparitiile anului urmator.

India ia toata atentia

La actuala editie a tirgului, India, invitata de onoare, are cele mai mari sanse sa ia cireasa de pe tortul contractelor si deci al viitoarelor traduceri si aparitii editoriale. Editurile vor aduce peste 30 de autori indieni, printre care Amitav Gosh si Amit Chaudhuri, la standul cu o suprafata de 4.000 de metri patrati. In fiecare an, incepind din 1988, uneia dintre tarile participante ii revine statutul de invitat de onoare, ceea ce inseamna mult mai multe prezentari de carte si evenimente dedicate ei. Coreea in 2005, Rusia in 2003, Lituania in 2002 si Grecia in 2001 au beneficiat de tratament special la Frankfurt.