Capitala Olandei exceleaza in contradictii. Prima ar fi aceea ca sediul guvernului se afla la Haga. Dar cel mai important, de cum pui piciorul in Amsterdam, observi ca libertatea are un alt sens. Democratia in Tara Lalelelor se parcurge ca si cum ai avea volanul pe dreapta. Incerci sa descoperi civilizatia occidentala si te lovesti de prostitutie si de consumul de droguri. Vrei sa devii un spirit liber, dar iti dai seama ca viata se desfasoara dupa reguli stricte, greu de ignorat. Iar cine greseste plateste. Intr-un cuvant, Amsterdam este locul in care ai multa libertate, dar asta nu-ti da dreptul sa distrugi "linistea" celorlalti.

Arta la ea acasa

O excursie la Amsterdam incepe cu vizitarea muzeului Van Gogh. Chiar daca nu esti amator de arta, este uluitor cat de repede il intelegi pe marele pictor. In plus, povestea vietii acestuia te va ajuta sa descoperi spiritul de fronda al olandezilor. A fost ucenic la un negustor de arta, a trait un timp la Londra, s-a indragostit de gazda, dar, din acest motiv, si-a pierdut slujba. S-a intors in Tarile de Jos, a locuit (in conditii mizerabile) intr-un oras minier din Belgia, apoi a plecat la Paris, unde s-a imprietenit cu un alt pictor, Gauguin. A cazut in patima betiei si s-a internat benevol intr-un ospiciu dupa ce l-a atacat pe Gauguin cu un brici. A pictat 200 de tablouri intr-un an. Dupa aceea, la scurt timp, s-a sinucis. Avea doar 37 de ani.

Se mai poate vizita Palatul Regal din Dam Square, resedinta monarhilor olandezi. Azi este folosit doar pentru evenimente oficiale. Sau, tot in Dam Square, muzeul figurilor de ceara -, un bilet de acces costa 20 de euro.

Apa, temutul dusman

In interiorul capitalei sunt aproape 170 de canale peste care se intind 1.300 de poduri. Orasul se afla - ca mai toate lucrurile din Olanda - sub zodia apei. Terenul este cu mult sub nivelul marii si numai barajele au salvat Amsterdamul de la transformarea intr-o mica Atlantida. Asadar, o plimbare cu vaporasul (30 de euro) este in mod categoric recomandata. O sa devii, in mod sigur, un romantic incurabil. Iar daca ai norocul sa vezi in portul orasului unul dintre imensele vase de croaziera (de lux, bineinteles) iti vei dori toata viata sa pleci in vacanta la bordul unuia.

Decadenta, seductie si multi bani

Si, dupa ce ti-ai ridicat nivelul de cultura, poti sa treci prin "Red Light District". Este un cartier in care orice placere trupeasca este permisa. In fiecare seara, mii de turisti se calca in picioare sa vada prostituatele "din vitrina". Atentie, nu ai voie sa filmezi sau sa faci poze. Este o regula nescrisa, insa bine inradacinata in "cultura" locului. Exista bordeluri speciale unde se dezlantuie nu doar cele de meserie, ci si femei care a doua zi au cu totul alta viata - lucreaza in institutii guvernamentale, in spitale sau sunt manageri in multinationale.

Si, ca tot vorbeam de dubla personalitate, poti auzi de avocati care cultiva canabis la birou sau gospodine care si-au adaptat cabinele de dus din casa in acelasi scop. O singura planta aduce, la fiecare opt saptamani, un profit de 400-500 de euro! De altfel, "iarba" se gaseste din belsug in asa-numitele "coffee-shops": 3 euro o tigara. In acele localuri se fumeaza si se bea linistit. Patronii altora au scrupule greu de inteles - poti trage un fum, dar nu ai voie sa bei! In Olanda, consumul drogurilor (fie ele si "usoare") este interzis, dar autoritatile il accepta in ideea controlarii fenomenului.

Un oras al contradictiilor

Chiar daca multi cred ca olandezii sunt (chiar prea) liberali in gandire au ceva motive sa se mai gandeasca. In ultimii ani s-a inregistrat o rata a divorturilor extrem de mare, mai ales in randul celor de varsta a doua. Motivul consta in independenta tot mai mare pe care si-o asuma fe-meile, fapt considerat inacceptabil de barbati! In "oraselele-satelit" precum Bronx si Harlem si-au dezvoltat afaceri infloritoare... fostele prostituate. Cu banii stransi au deschis tot felul de businessuri absolut respectabile - in special fabrici de confectii. Trebuie sa mentionam ca patroanele in cauza sunt foarte apreciate de partenerii comerciali locali. Cel mai bun mod de a incheia vizita in Amsterdam este sa treci pe la fabrica de bere Heineken, transformata in muzeu din 1988. Merita efortul, vei avea ocazia sa fii partas la istoria fascinanta a producerii berii in Tarile de Jos. Iar dupa aceea, pentru un ramas-bun halucinant, te poti pierde in Reguliersdwars, strada cu cea mai intensa viata de noapte din oras.

Preturi rezonabile

Pentru o cazare rezonabila se cheltuiesc in medie, zilnic, 70 de euro de persoana. "Rezonabil" inseamna doua stele. In ceea ce priveste masa, lucrurile sunt un pic mai complicate. Restaurantele ofera meniuri complete (pranz) la preturi cuprinse intre 20 si 40 de euro, dar se poate opta pentru fast-food, unde trei mese pe zi costa, in total, intre 20 si 30 de euro de persoana. Iar o pizza buna se vinde cu 9-12 euro. Pentru transportul in Amsterdam este recomandata achizitionarea unui abonament pe toate liniile (auto, tramvai), pe mai multe zile - pentru o saptamana costa 12 euro.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.