Delta Dunarii este desemnata de organizatia internationala "Prietenii Naturii" (NFI) din Austria drept "Peisaj al anului 2007/2008".

Asociatia NFI a organizat, miercuri, la Consiliul Judetean Tulcea, o prima intalnire informala pe tema proiectului a carui rezolutie va fi facuta publica in mod oficial in timpul unui simpozion international care va avea loc la Tulcea, in iunie 2007. In timpul reuniunii, secretarul general al NFI, Christian Baumgartner, a prezentat experienta asociatiei in tarile in care a derulat programul "Peisaj al anului", subliniind faptul ca cei peste 500.000 de membri ai organizatiei din Europa vor promova imaginea Deltei Dunarii, informeaza Rompres.

La randul sau, presedintele Asociatiei de Ecoturism, Andrei Blumer, a afirmat ca s-au identificat deja trei domenii in care programul se poate dezvolta, si anume stimularea asociativitatii, imbunatatirea calitatii serviciilor din turism si crearea unor centre de informare la standarde internationale, astfel incat numarul turistilor sa creasca de la an la an.

"In aceasta zona, numaram pe degetele de la maini ghizii care cunosc limba germana si care ofera servicii competitive la nivel international. Vrem sa promovam acele entitati din turism care dezvolta activitati de protectie a mediului, sa promovam destinatii turistice care apartin unor administratii ce au planuri de dezvoltare regionala 'sanatoase', dorim sa rezolvam problemele acute ale zonei si vrem ca in delta sa existe cel putin doua centre de vizitare la standarde internationale" - a declarat Andrei Blumer. In acelasi timp, reprezentantul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD), Silviu Covaliov, a atras atentia asupra necesitatii dezvoltarii unui turism durabil.

"Trebuie sa avem in vedere in primul rand protectia naturii, pentru ca exista pericolul sa creasca numarul turistilor fara ca acestia sa fie educati", a mentionat Silviu Covaliov. In ceea ce priveste dezvoltarea economica a comunitatilor din Delta Dunarii, reprezentantul NFI Stefanie Roeder a prezentat posibilitatile de exploatare a stufului. "Valoarea ca arie naturala protejata a Deltei Dunarii, zona recunoscuta ca fiind suprafata compacta de stufaris cea mai mare din Europa, cel putin, ar putea scadea, in conditiile in care aceasta resursa se exploateaza masiv. insa este adevarat ca, in momentul de fata, din cele 12 zone pe care INCDDD le-a propus pentru a fi concesionate unor agenti economici, doar 6 sunt exploatate, dar nu la nivelul asteptat de noi, pentru ca la mare cautare este stuful subtire. In plus, ar trebui exploatate si suprafetele de stuf din ariile naturale protejate, pentru ca este cunoscut faptul ca regenerarea acestei plante este cu mult mai buna dupa recoltare" - a explicat Silviu Covaliov.

Mentionam ca organizatia NFI, infiintata in 1895, desemneaza, incepand din 1989, o data la doi ani, o regiune transfrontaliera din Europa cu valoare ecologica drept "Peisaj al anului", in interesul regiunii fiind elaborate, impreuna cu administratia locala si populatia, masuri in vederea dezvoltarii durabile a zonei.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.