Sommet-ul Francofoniei este si un prilej de a rememora/reconsidera, din perspectiva timpului prezent, traditia relatiilor culturale dintre Romania si Franta. Expozitia "Antoine Bourdelle (1861-1929) vector al modernitatii. Bucuresti - Paris, o prietenie franco-romana", care va fi vernisata astazi la Muzeul National de Arta al Romaniei, ora 12, poarta girul unei intalniri unice si a unei prietenii de durata intre doua personalitati marcante ale celor doua culturi: Antoine Bourdelle si Anastase Simu, care a detinut una dintre cele mai importante colectii din afara Frantei a operelor acestuia.

Organizata de primul muzeu al tarii impreuna cu Ambasada Frantei la Bucuresti, si realizata in colaborare cu Muzeul Bourdelle din Paris, expozitia prezinta publicului lucrari ale marelui sculptor francez grupate tematic, si, totodata, in evolutia etapelor parcurse de catre artist. Aflata sub inaltul patronaj al presedintelui Frantei, Jacques Chirac, si presedintelui Romaniei, Traian Basescu, manifestarea este inclusa in seria manifestarilor pregatite de Muzeul National de Arta al Romaniei cu ocazia Anului Francofoniei in Romania.

La vernisaj vor participa primarul Parisului, Bertrand Delanoë, primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu, directorul Muzeului Bourdelle din Paris, Juliette Laffon, si ambasadorul Frantei in Romania, Hervé Bolot. Expozitia a fost prefatata de o conferinta de presa, care a avut loc ieri, la muzeu, in prezenta directorului general al Muzeului de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu, a directorul Muzeului Bourdelle din Paris, Juliette Laffon, si ambasadorului Frantei in Romania, Hervé Bolot. A participat, de asemenea, scenograful acestei impresionante prezentari a operei lui Bourdelle, arhitectul francez Jean-Michel Rousseau.

Expozitia, care va fi comentata, pe larg, intr-o editie ulterioara a cotidianului nostru, este insotita de un album Bourdelle (editie bilingva: romana-franceza), tiparit in conditii grafice deosebite. Volumul, ce numara 278 de pagini, insereaza cronologia vietii si operei sculptorului, corespondenta artistului cu Anastase Simu, prezentarea lucrarilor aduse din Muzeul Bourdelle din Paris si a celor din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, precum si un capitol dedicat elevilor romani ai sculptorului francez. Remarcam, in prefata albumului, cuvinte de intampinare semnate de presedintele Frantei, Jacques Chirac, presedintele Romaniei, Traian Basescu, primarul Parisului, Bertrand Delanoë, primarul general al Bucurestiului, Adriean Videanu, ambasadorul Frantei in Romania, Herve Bolot si directorul general al muzeului din Calea Victoriei, Roxana Theodorescu.

"Expozitia de fata se doreste a fi un omagiu adus artei novatoare, plina de forta si expresivitate, a lui Bourdelle (...)", scrie Roxana Theodorescu, in prefata albumului, adaugand ca "intentioneaza, deopotriva, sa fie un elogiu adus memoriei lui Anastase Simu, care ne-a oferit, fara sa-si fi imaginat vreodata ingratitudinea conationalilor sai, un exemplu rar de generozitate", oferind publicului roman intreaga sa colectie de arta europeana, preponderent franceza.

Frumoasa si binevenita restituire a numelui aceluia ce risca sa fie uitat si care ne-a lasat primul muzeu de arta al Bucurestiului.