Numarul copiilor romani implicati in forme grave de exploatare prin munca ajunge, in prezent, la aproximativ 70.000, arata cel mai recent raport realizat de Institutul National de Statistica (INS). Acelasi studiu indica si faptul ca peste 140.000 de copii sunt implicati economic activ, participand la realizarea venitului lunar in familie.

Statistica a fost realizata pe baza declaratiilor copiilor, diferite insa de cele ale parintilor, din spusele acestora rezultand ca numarul formelor grave de exploatare este de numai 40.600, iar cel al copiilor economic activi, de 70.600. De asemenea, raportul INS privind munca copiilor estimeaza ca aproximativ 5.000 dintre acesti copii se afla in Capitala si in cateva orase mari, precum Iasi, Constanta, Timisoara, Brasov, Craiova, Galati, Bacau, Ploiesti si Braila.

Obligati sa cerseasca

Desi legislatia prevede ca orice copil are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii economice, neputand fi constrans la o munca susceptibila de a-i compromite educatia sau de a-i dauna dezvoltarii fizice, morale, sociale etc., din acelasi raport reiese faptul ca dintre copiii care muncesc pe strada, peste opt ore de zi, 44% cersesc in conditii dificile. Mai mult, majoritatea acestora sufera de boli de piele, TBC ori hepatita. Aceleasi date indica faptul ca 61% din copiii respectivi au abandonat scoala, cei mai multi in jurul varstei de 11 ani, 34% sunt analfabeti si 40% au cunostinte reduse de scris si citit.

"Cersetoria e una din cele mai grave forme de exploatare prin munca a copilului, indiferent de motivatiile parintilor, fiind un rezultat al excluderii sociale prin acces limitat la servicii sociale sau educationale pentru copilul care cerseste si familia lui", se arata intr-un comunicat "Salvati Copiii". "Oferindu-le bani, ii trimitem indirect la cersit, caci parintii nu mai sunt motivati sa caute alte solutii de supravietuire, mentinand copiii intr-o stare de degradare sociala si morala, ce le afecteaza dramatic copilaria si, prin abandonul scolar, le limiteaza sansele la o viata decenta", a declarat George Roman, director programe "Salvati Copiii" Romania.

Programe pentru reintegrarea sociala si scolara

Reprezentantii organizatiei "Salvati Copiii" au afirmat, ieri, ca trebuie trasa o linie de demarcatie intre activitatile obisnuite si exploatarea prin munca. "Nu zice nimeni ca acesti copii sa nu faca activitati casnice, dar ideea e sa nu le afecteze dezvoltarea sociala. In momentul in care sunt nevoiti sa renunte la educatie pentru a munci, atunci trebuie intervenit", au mai spus acestia.

Pentru reintegrarea sociala a copiilor care nu au posibilitatea de a merge la scoala sau au fost nevoiti sa renunte, organizatia "Salvati Copiii" deruleaza, la nivel national, programe speciale, concretizate in centre educationale si servicii de asistenta sociala. Activitatile constau in recuperarea materiei din programa scolara pentru clasele I-IV si includ asistenta sociala si medicala, consiliere pedagogica si juridica, in vederea obtinerii drepturilor de care copiii beneficiaza prin lege. In 2005, serviciile s-au adresat unui numar de 800 de copii (285 fiind integrati in cadrul programelor respective) si parintilor lor, iar pana in august 2006, inca altor 434 de copii si parinti.

Pentru prevenirea si combaterea exploatarii prin munca a copiilor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor a cheltuit, anul trecut, 264.369,26 lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.