Abordati "la cald", imediat dupa vizionarea de presa de ieri a peliculei "A fost sau n-a fost?", criticii de film au de spus numai de bine despre cistigatorul premiului pentru debut in lungmetraj de la Cannes.

Aici nu sint banii dvs.!

Alex. Leo Serban crede ca "'A fost sau n-a fost?>> marcheaza o data in cinematograful romanesc. Nu doar pentru ca este un film 100% independent (posibila idee de marketing: pe afis sa scrie 'Aici NU sint banii dvs.!>>), nu doar pentru ca a luat la Cannes 'Caméra d’Or>> (cel mai important premiu de debut) si nu doar pentru ca, in numai 89 de minute, spune mai multe 'despre Revolutie>> decit nu stiu cite pelicule cu buget gras si idei slabe. Filmul lui Porumboiu ia o idee 'Mare>> (Rrrevolutia, pai nu?) si o priveste la microscop, ca pe o insecta. Este atit de ilar, incit ne poate face sa uitam cit de grav este tot ceea ce se intimpla cu noi, ACUM. Nu sintem nici mai buni, nici mai rai de cum ne arata filmul; sintem exact ca acolo - si asta, daca n-am avea umor, ar fi ingrozitor...", opineaza criticul de film.

Ziaristii, cam catatonici

Iulia Blaga este dezamagita de reactia presei de la vizionare: "M-as fi asteptat sa se rida mai mult, nu sa stea ca adormitii in scaune. Sper ca publicul nu va reactiona la fel de lesinat ca oamenii din presa, mai ales ca este un film plin de fineturi, in care nici un gest nu este gratuit, iar actorii sint extraordinar de prezenti". Criticul de film adauga ca "Porumboiu are multe de spus, e destept si ironic fara a fi rau, mai precis fara a avea acea rautate care pare sa ne fi intrat in maduva. Filmul lui, inteligent si viu, nu poate fi judecat in termeni 'de export>> sau 'de consum intern>>, nu trebuie sa stii nimic despre Ceausescu sau despre Revolutie, poate fi inteles de oricine. Imi plac extrem de mult cele doua 'coperte>> si modul in care face din ultimele doua cadre o profesiune de credinta".