Dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, lideri ai Partidului Social Democrat au iesit "la rampa" atacand guvernul pentru faptul ca in aceasta iarna valoarea facturilor la incalzire va fi "usturatoare", ieri, directorul general al RADET, Virgil Ramba (foto), a contrazis aceste afirmatii.

Potrivit acestuia, tarifele percepute in Bucuresti de Regia de Distributie a Energiei Termice pentru incalzirea locuintelor in perioada de iarna 2006-2007 vor fi apropiate celor inregistrate in sezonul rece 2005-2006, fiind posibile variatii de maximum 3%. Ramba a apreciat ca pretul de referinta la energia termica se va situa, in Capitala, intre 107,5 si 114 lei pentru o gigacalorie.

La inceputul lunii august, guvernul a decis inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 lei pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei in colaborare cu administratiile locale, scopul fiind acoperirea costurilor reale de productie a energiei.

Pe baza acestui sistem, autoritatile

administrativ-teritoriale vor putea stabili un pret al energiei termice pentru populatie cu cel mult 7% peste nivelul de referinta. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, pretul mediu al gigacaloriei in marile orase este cuprins intre 130 si 150 lei, respectiv cu circa 20-40% mai mare fata de pretul national de referinta. Guvernul estimeaza pentru perioada de iarna o crestere medie cu circa 3,5% a consumului de energie electrica si de 2% a consumului de energie termica, fata de intervalul corespunzator sezonului rece 2005-2006.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.