Asa cum a semnalat Adevarul, statisticile arata ca spitalele au nevoie de o cantitate dubla de sange fata de cat se recolteaza.
"Activitatea din domeniul transfuzional se mentine la parametri normali, sustine dr. Florentina Vladareanu, directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala, si nu sunt probleme in alocarea necesarului de sange pentru unitatile sanitare. "Parametri normali" pentru autoritati sunt cele 120-150 de unitati de sange pe zi pentru Capitala, atat cat se strange din donare.

Pentru a se asigura necesarul, fara disfunctionalitati, ar fi nevoie de o cantitate dubla, dupa cum recunoaste chiar directorul Centrului de Transfuziologie al Municipiului Bucuresti, dr. Mihaela Hoinarescu. Astfel, declaratiile linistitoare ale responsabililor din sanatate ascund o situatie delicata. Ca sa fie un stoc de interventie pentru intalnirea francofoniei, a fost nevoie sa dea sange toate centrele de transfuzie sangvina din tara, desi numai in Bucuresti ar exista cel putin un milion de donatori potentiali. Dr. Mihaela Hoinarescu a recomandat chiar ca in aceste zile sa nu se faca operatii de mare anvergura, cum ar fi cele pentru fracturi de sold.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.