Incepand cu anul acesta, in scolile din Republica Moldova vor fi introduse noile manuale de istorie integrata, carti blamate indelung de o serie de cadre didactice si elevi, dar si de parlamentarii moldoveni.
Potrivit manualelor respective, "teritoriul basarabean a fost invadat de romani si pretutindeni armata romana era intampinata cu rezistenta, calea ei fiind impresurata de cadavrele basarabenilor". In aceleasi carti se mai specifica si faptul ca "cei care nu erau de acord cu interventia romaneasca erau impuscati", iar "la 23 august 1939, Moldova nu ar fi cazut victima Pactului Ribbentrop-Molotov, ci in 1940 a fost eliberata de URSS de sub ocupatia romanilor".

O serie de personalitati locale si-au aratat indignarea fata de gravele inadvertente, acuzandu-i pe autori de "impunerea fortata a unui fond sovietic de interpretare a evenimentelor". "In varianta propusa, istoria integrata e un instrument de propaganda al comunistilor, de ideologizare si imbecilizare a tinerei generatii", au spus reprezentantii Partidului Social Democrat Moldova, citati de un ziar basarabean. Potrivit A.M. Press, dascalii au declarat ca au fost amenintati cu concedierea, in cazul in care refuza sa predea dupa noua carte. In opinia lor, o generatie ce va invata ca romanii au fost tortionarii Basarabiei nu poate fi decat "o generatie educata in spiritul urii fata de fratii lor de peste Prut".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.