Doua productii romanesti, "Hartia va fi albastra" si "A fost sau n-a fost", au dat lovitura la cea de-a doua editie a Festivalului International de Film Eurasia

Filmul lui Radu Muntean, "Hartia va fi albastra", a castigat, sambata, Marele Premiu iar filmul lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost", a primit Premiul Criticii, in cadrul sectiunii Critics Awards, se arata intr-un comunicat primit la redactie. Al doilea lungmetraj al regizorului Radu Muntean a fost votat in unanimitate de juriul festivalului, alcatuit din nume cunoscute ale cinematografiei internationale, ca fiind Cel mai bun film al competitiei desfasurate la Antalya in perioada 16-23 septembrie. Pelicula semnata de autorul "Furiei" a concurat alaturi de alte noua filme - productii asiatice si europene - printre care "Climates", in regia lui Nuri Bilge Ceylan (premiul FIPRESCI la Cannes 2006), "Orchestra Seats", regia Daniele Thompson (propunerea Frantei pentru Oscarul acordat unui film strain in 2007), "Taxidermia", regia Gyorgy Palfi (Premiul pentru regie TIFF 2006 si premiul pentru regie in cadrul Eurasia) si "Time", cel mai recent film al celebrului regizor coreean Kim Ki-duk.

"Nu ne asteptam sa castigam!", a declarat Radu Muntean sambata seara, dupa Ceremonia de decernare a premiilor Eurasia Film Festival. "A fost o competitie puternica, multe filme bune si regizori importanti: Kim Ki-duk, Nuri Bilge Ceylan - 'copilul de aur>> al Turciei, marele castigator la Cannes, acum trei ani, prezent din nou pe Croazeta si anul asta… ce sa mai vorbim, eram siguri ca pe el il vor vota. Plus ca mai era si 'Taxidermia>>, premiat in multe festivaluri, inclusiv la TIFF. Ne-am bucurat foarte mult cand am auzit rostit titlul filmului! E mare lucru ca doua filme romanesti sa ia doua din cele trei premii puse la bataie intr-un festival", a mai spus regizorul.

"Hartia va fi albastra", o coproductie Multimedia Est si Antena 1, din distributia caruia fac parte actori precum Paul Ipate, Dragos Bucur, Tudor Istodor, Andi Vasluianu, este o poveste desfasurata in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989. Costi (interpretat de Paul Ipate), un tanar prins de izbucnirea Revolutiei cu trei luni inainte de a termina armata, crede ca misiunea oricarui roman este sa lupte impotriva teroristilor. Prin urmare, fuge sa lupte la Televiziune. Dupa cum afirma regizorul, filmul "nu ofera o perspectiva istorica de tip History Channel, ci isi propune sa restituie emotia acelor zile din perspectiva actorilor marunti ai evenimentelor".

Premiera lungmetrajului "Hartia va fi albastra", distribuit de Transilvania Film, va avea loc pe marile ecrane din Romania la 13 octombrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.