Repetitiile unor piese care urmau sa fie jucate pe scenele teatrelor bucurestene Nottara si National erau atent monitorizate de Securitate. Actori precum Gheorghe Dinica, Radu Gheorghe si Alfred Dimitriu erau parati pentru replicile lor aluzive si ilare

Nota din 23 aprilie 1982 sta marturie de ceea ce putea numi, in activitatea Securitatii, exagerarea fleacului. Devenita critic teatral, institutia pandeste repetitiile de la Nottara si de la National pentru a descoperi semnele complotului contrarevolutionar in simple amanunte de regie si interpretare. La vremea respectiva, un spectacol teatral se constituia intr-un prilej pentru cei din sala de a descoperi si aplauda aluziile de pe scena, chiar si cand acestea afectau calitatea estetica a textului. Un astfel de spectator e si Securitatea. Numai ca ea nu aplauda, ci se incrunta la aluziile de pe scena.

Nottara si Nationalul, in vizor

23 aprilie 1982
Nota

La Teatrul "C.I. Nottara" se repeta in prezent piesa "Insomnie" de Adrian Dohotaru (redactor la revista Flacara), in regia lui Dabija Alexandru de la Teatrul din Piatra Neamt. Din distributie fac parte: Repan Alexandru, George Constantin, Lucia Muresan, Emil Hossu, Petrica Popa, Victor Strengaru, Punea Gheorghe si altii. Printre cei de mai sus se fac comentarii ca piesa "Insomnie" nu are conflict dramatic, fiind mai mult un reportaj, care ar trata unele intamplari din viata autorului, pierzandu-se timp si munca.

Textul piesei a fost revazut de mai multe ori de secretariatul literar al teatrului, ocazie cu care au fost scoase circa 30 de replici si momente scenice, care prezentau aspecte ce ar fi putut fi interpretate negativ de public. Totusi, piesa ar mai contine inca unele aspecte necorespunzatoare, si anume: piesa este lipsita de eroi pozitivi, in afara rolului principal; in piesa, unii oameni cu functii de raspundere sunt prezentati ca lasi, oportunisti, demagogi, certati cu etica etc.; sunt discutabile momentele care evoca perioada anilor 1950-1951, in care se fac referiri la indepartarea unor cadre universitare de valoare, insuficienta intelegere a vietii studentesti etc.; mai sunt inca replici in text ce frizeaza vulgarul, iar altele cu aluzii politice, ca, de exemplu, ca unele cadre de partid slabe sunt promovate ori ministri, ori diplomati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.