Dupa patru ani de aminari, spectacolul „Menajeria de sticla“, dedicat actritei Valeria Seciu, deschide stagiunea la National.

In acest debut de stagiune cu trei premiere in forta, anuntate deja la National, "Menajeria de sticla" urca prima pe scena duminica, la Sala Atelier. Fosta conducere a Nationalului o invitase pe regizoarea Catalina Buzoianu in urma cu patru ani sa regizeze acest spectacol, dupa piesa americanului Tennessee Williams.

Cunoscut publicului mai ales pentru "Un tramvai numit dorinta", care a fost ecranizat cu succes, autorul reconstituie in "Menajeria de sticla", ca un arheolog pe teren afectiv, istoria unei familii marcate de plecarea tatalui si de ambitiile unei mame autoritare. Conducerea Nationalului alesese acest text pentru a avea in repertoriu un spectacol cu Valeria Seciu. Apoi, povestea cu aminari si reveniri din piesa americanului a ajuns sa iasa de pe scena si sa devina chiar istoria spectacolului. Dupa ce Valeria Seciu, premiata la Gala UNITER, refuzase premiul oferit paralel de Ministerul Culturii si de Teatrul National, condus atunci de Dinu Sararu, repetitiile au fost aminate la nesfirsit. Spectacolul s-a oprit atunci, niciodata reluat sub fosta conducere.

Ce au mai pierdut pe drum

Regizoarea Catalina Buzoianu si actorii aveau spectacolul aproape gata cind s-au oprit, pur si simplu, repetitiile. "Era deja pregatit, desi repetasem doar intr-o salita numita «salonas», unde nu prea incapeau actorii", povesteste regizoarea. Dupa ce a preluat conducerea teatrului, Caramitru a relansat invitatia de a face "Menajeria de sticla". Catalina Buzoianu marturiseste ca se atasase de distributie, iar in spectacol voia sa experimenteze o noua perspectiva, in care toata povestea sa fie prezentata din punctul de vedere al fiului.

"Tom, pe care noi l-am facut indragostit de magie, se intoarce dupa ani de calatorii si evoca amintirile din istoria familiei si dragostea pentru sora sa", explica Buzoianu cum arata acest personaj, fiul, in montarea ei. Asa ca a acceptat sa reia repetitiile. Totusi, din cauza aminarilor, si-a pierdut un actor din distributie, pe Dragos Bucur, care intrase in proiecte cinematografice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.