Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si-a anuntat intentia de a elabora o noua lege a chiriilor, a carei prima urmare va fi cresterea tarifelor pentru locuintele de stat.

Oficialii MTCT s-au aratat nemultumiti de nivelul actual al chiriilor pentru locuintele aflate in proprietatea statului, noua lege urmand sa reglementeze nivelul acestora, a declarat ieri Mariana Ionita, consilier in cadrul ministerului citat.

Chiria de piata va exclude speculatiile

Prezenta la un seminar pe teme imobiliare, Mariana Ionita a justificat intentia ministerului de a ridica tarifele locuintelor proprietate a statului prin necesitatea amortizarii investitiilor si cheltuielilor de intretinere. "Prin aceasta lege dorim sa introducem notiunea de chirie de piata, astfel incat sa nu mai existe speculatii pe piata chiriilor. In plus, dorim sa reglementam chiriile locuintelor aflate in proprietatea statului, pentru ca nivelul acestora sa ne permita sa amortizam macar investitia si cheltuielile de intretinere", a subliniat consilierul MTCT, citat de Mediafax.

Aceasta a atras atentia asupra tarifelor foarte mici practicate pe segmentul locuintelor inchiriate tinerilor de la stat, care nu reusesc sa acopere nici macar investitiile realizate.

Ministerul Transporturilor se afla abia in faza de cautare a specialistilor pentru elaborarea unor studii care sa fundamenteze pachetul de legi, a specificat Ionita.
Legea, a carei elaborare se afla inca in stadiul incipient, nu va fi destinata exclusiv normalizarii chiriilor. Prin punerea in practica, noile reglementari vor viza si situatia tinerilor de peste 35 de ani cu venituri medii, care nu sunt eligibili pentru o locuinta in cadrul programului pentru tineri derulat de MTC. Situatia chiriasilor evacuati din locuintele retrocedate va fi si ea stabilita prin aplicarea legii in cauza.

62.000 locuinte in patru ani, in Polonia

Raportandu-se la modelul austriac, prin care finantarea asociatiilor ar putea sa fie realizata prin credite cu dobanzi subventionate, pe termen lung, Ionita a declarat ca actul normativ nu se va referi doar la statutul de chirias si ridicarea chiriilor. Odata cu aceasta lege, va fi elaborata o alta ce va viza reglementarea formarii unor asociatii locative, non-profit, care sa dezvolte locuinte destinate inchirierii, cu ajutorul unor mecanisme de finantare.

"Deocamdata suntem in cautarea unor specialisti pentru elaborarea unui studiu prin care sa evaluam impactul acestor asociatii", a declarat consilierul MTCT. Ionita a subliniat beneficiile acestui mecanism, care implementat in Polonia s-a dovedit eficient, pe parcursul a patru ani construindu-se 62.000 de locuinte. Termenul de finalizare a actelor normative propuse de MTCT este, conform oficialului ministerului, pentru prima parte a anului viitor. O alta problema a carei solutionare se va face de asemenea la inceputul lui 2007, odata cu elaborarea unei legi a condomeniilor, o reprezinta imbunatatirea administrarilor locuintelor.

Conform declaratiei lui Ionita, primii vizati de legea condomeniilor sunt locuitorii blocurilor cu risc ridicat de prabusire in caz de cutremur. "Prin aceasta lege avem in vedere, in primul rand, imbunatatirea relatiilor cu asociatiile de locatari ai imobilelor, cu bulina rosie, care trebuie renovate. Fara aceasta lege, suntem obligati sa introducem in legislatia actuala reglementari foarte stricte pentru proprietarii de locuinte in imobilele aflate pe lista celor care trebuie consolidate", a conchis oficialul MTCT.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.