Trei din patru romani nu isi permit o saptamana de concediu pe an, iar una din trei gospodarii are acumulate restante de peste 12 luni la plata facturilor de electricitate, apa sau gaze si totusi se declara fericiti, arata un studiu al Fundatiei Europene pentru imbunatatirea Conditiilor de Viata

O treime dintre gospodariile din Romania considera ca locuinta nu este de buna calitate, confruntandu-se cu lipsa de spatiu suficient, cu un acoperis deteriorat sau lipsa unei toalete de interior cu apa curenta. Dar 85% dintre romani traiesc intr-o locuinta proprietate personala, spre deosebire de 62% dintre cetatenii statelor membre UE. Mai mult, majoritatea romanilor sunt proprietari fara rate sau ipoteci, ceea ce le permite sa supravietuiasca din venituri mai mici.

Veniturile romanilor ii determina sa aiba cel mai scazut nivel de trai dintre tarile incurs de aderare sau membre ale UE. Intr-o gospodarile romaneasca intra in medie pe luna circa 300 de euro, jumatate din venitul mediu inregistrat in cele sase tari cele mai sarace din UE - Letonia, Lituania, Estonia, Ungaria, Polonia si Slovacia - si o treime din venitul mediu al Uniunii.

Exista insa categorii sociale situate la limita inferioara, care nu este mai mare de 100 de euro pe luna, iar acestea sunt somerii si familiile lor, persoanele necalificate si pensionarii, expusi riscului"de saracire a venitului".

Din cauza acestor venituri mici, comparativ cu cele europene, este firesc ca standardul de viata sa fie scazut. Romania, alaturi de Bulgaria, inregistreaza un nivel ridicat al lipsurilor, de 3,4, in timp ce nivelul statelor membre UE este de 1,0.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.