Peste 9.000 de romani au depus plingere impotriva statului roman la CEDO. Cele mai multe privesc incalcarea drepturilor omului si a dreptului de proprietate.

Romania a intrecut Polonia in ceea ce priveste numarul plingerilor formulate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Daca anul trecut eram pe locul patru, dupa Turcia, Rusia si Polonia, cu un numar de 8.000 de plingeri, anul acesta am urcat pe locul trei.

Numarul plingerilor a crescut cu mai mult de 1.000, in doar primele sase luni ale acestui an, potrivit statisticilor date publicitatii de CEDO. "Pe rolul Curtii sint inregistrate 9.245 de cereri impotriva Romaniei. Acestea ocupa 18% din totalul de procese aflate in derulare", conform notei emise de CEDO. Cele mai multe plingeri, dar si hotariri pronuntate la CEDO vizeaza incalcarea drepturilor omului si a dreptului de proprietate.

Un nou val de condamnari

Plingeri referitoare la tra-tamente inumane, degradante, suferite de invinuiti, inculpati sau condamnati in arestul preventiv sau in inchisori ocupa o mare parte din numarul de solicitari depuse la CEDO. Totodata, lipsa de acces la recurs impotriva unor acte sau decizii luate de politie au determinat consecintele financiare cele mai impovaratoare pentru bugetul de stat al Romaniei, potrivit raportului CEDO.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.