Angajatorii romani isi formeaza salariatii din propriul buget, desi statul subventioneaza jumatate dintre cursurile de perfectionare a personalului. Lipsa de informare si teama de birocratie sint principalele motive.

Statul aloca miliarde de lei anual de la bugetul pentru ocuparea fortei de munca angajatorilor care isi trimit salariatii la cursuri de specializare, sub forma unei subventii de 50% din costul programului, pentru maximum 20% din participanti. Cu toate acestea, autoritatile spun ca patronii nu sint interesati de subventie, sumele raminind necheltuite.

"Anul acesta avem un miliard de lei din bugetul AMOFM pentru subventionarea cheltuielilor pe care agentii economici le fac pentru specializarea angajatilor si nu am primit nici o solicitare pina acum. Anul trecut, la fel, nu a venit nici un angajator la selectie", a declarat Dumitru Pelican, directorul Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti. El spune ca situatia este aceeasi in toata tara, nu numai in Bucuresti. Pelican explica lipsa angajatorilor din programul de subventii prin teama ca, dupa ce investesc in ei, angajatii pleaca la alti patroni.

Piata decide valoarea

Dumitru Pelican a mai spus ca "Romania se afla la coada clasamentului in Europa in ceea ce priveste calificarea profesionala, pe ultimele locuri aflindu-se Albania si Bulgaria". Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a declarat ca politica de formare profesionala tine de fiecare angajator in parte, de cit de competitiv vrea sa fie. El a explicat lipsa interesului angajatorilor pentru subventiile de la stat prin "lipsa de informare sau a educatiei manageriale si economice. Foarte multi fac afaceri pe termen scurt si doar firmele mari stiu ca profesionalizarea angajatilor este o necesitate economica fara de care nu vor rezista concurentei".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.