In acest an, numarul turistilor straini care si-au petrecut concediile pe litoralul romanesc a scazut cu 50% comparativ cu 2005. In acelasi interval de timp, numarul turistilor romani a crescut cu 5%, a declarat pentru Rompres, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu.

"Din pacate in acest an numarul turistilor straini care au ajuns pe litoral a scazut cu peste 50% din cauza problemei concesionarii plajelor, sezonul per ansamblu fiind salvat tot de turistii din Romania", a afirmat Traian Badulescu.

Concesionarea plajelor si gripa aviara, printre cauze
Motivele care au generat scaderea cu 50% a numarului de turisti straini pe litoralul romanesc in acest sezon, sunt scandalul privind concesionarea plajelor si existenta virusului gripei aviare. Intarzierea investitiilor pe plajele concesionate a influentat negativ prezenta turistilor. In acest an au fost concesionate 33 de plaje.

In unele cazuri, investitiile realizate de companiile care au castigat licitatiile in luna mai au intarziat, fapt ce a determinat nemultumirea turistilor. "Aceasta scadere este determinata in special de retragerea turistilor germani si scandinavi adusi de touroperatorul TUI, din cauza gripei aviare si mai ales a problemei concesionarii plajelor", a spus Traian Badulescu.

"Turismul intern a crescut cu circa 5%"

In ceea ce priveste turismul intern, desi la inceputul sezonului (mai-iulie) numarul turistilor prezenta o scadere semnificativa, situatia s-a inversat, un rol important avandu-l vremea frumoasa din luna august. Numarul turistilor romani care au preferat sa-si petreaca vacanta pe litoralul nostru a depasit un milion, crescand cu cinci procente. "Turismul intern a crescut cu circa 5%, in ciuda unui inceput dezastruos in lunile mai - iulie, cand numarul turistilor romani prezenti pe litoral a scazut cu 20 - 30%.
Luna august a salvat situatia, datorita vremii exceptionale si turismului de week-end si a sejururilor care au fost la mare cautare printre turistii romani", a mai declarat reprezentantul ANAT.

Federatia Rusa, Belarus si Moldova - solutii alternative

Din datele ANAT reiese ca doar 50.000 de turisti straini si-au petrecut vacanta pe litoralul romanesc in 2006, fata de 100.000 de turisti in 2005. Turistii germani si cei scandinavi reprezinta un element important in ceea ce priveste litoralul romanesc. Daca in 2005, touroperatorul TUI a adus circa 25.000 de turisti pe litoral, numarul acestora a scazut la doar 4.000, in 2006. In opinia reprezentantului ANAT, o solutie in acest sens este reprezentata de turistii din Federatia Rusa, Belarus, Moldova si Ucraina. Potrivit statisicilor, turistii din aceasta regiune sunt tot mai interesati sa-si petreaca vacantele estivale pe litoralul romanesc. "Acesti turisti sunt tot mai interesati de Romania si pentru ca este destul de ieftin si pentru ca litoralul bulgaresc este destul de departe", a conchis purtatorul de cuvant al ANAT, Traian Badulescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.