Dupa 1 octombrie 2006, profesorii si conferentiarii sunt in afara legii pentru ca nu au doctoratul in arte vizuale. Prima victima: pictorul Sorin Ilfoveanu

Un nou scandal tulbura apele invatamantului superior, cu nici doua saptamani inainte de inceperea anului universitar. Aproximativ 230 de cadre didactice universitare isi vor pierde, de la 1 octombrie 2006, titulatura pe posturile de profesori, conferentiari si lectori, pentru ca nu detin titlul stiintific de doctor in domeniu, asa cum prevede Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic.

Legea oferea un ragaz de sase ani de zile profesorilor/conferentiarilor/lectorilor sa-si obtina titlul de doctor, dar in cazul dascalilor din domeniul artei n-a fost chiar atat de usor sa faca doctoratul in acesti ani. Ion Ciuca, directorul Directiei Management Universitar din cadrul MEdC, confirma ca au fost probleme din acest punct de vedere: "Sunt aproximativ 230 de cadre didactice in aceasta situatie si majoritatea vin dinspre domeniul artei. Cu ei au fost foarte multe probleme, de aceea au si dreptul sa se revolte acum: domeniile lor de doctorat s-au infiintat pe ultima suta de metri si, in plus, nici nu s-au format suficienti conducatori de doctorat ca sa poti sa te inscrii si sa-ti faci doctoratul.

In conditiile in care erau 1-2 conducatori, nu puteai sa le dai sa indrume cate 50 de doctoranzi...". Problemele artistilor au rabufnit cu putere maxima saptamana trecuta cand Sorin Ilfoveanu, pictor de renume si rector al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, si-a dat demisia tocmai din acest motiv: neavand doctoratul in arte vizuale, cum cere legea, si-ar fi pierdut, la 1 octombrie 2006, titulatura pe postul de profesor universitar si, fara titulatura, adio functie de rector! Domnia sa lasa insa sa se inteleaga ca renuntarea la functie este, in acelasi timp, si un act de revolta fata de atitudinea oficialilor din Ministerul Educatiei, care nu inteleg sau nu vor sa inteleaga cum stau lucrurile in universitatile de arte din toata tara: "In primul rand, n-am avut metodologie pentru doctorat in arte vizuale si, in al doilea rand, profesorii nostri n-aveau cu cine sa faca doctoratul, nefiind suficienti indrumatori de doctorat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.